El president Pujol sempre ha explicitat la seva admiració i predilecció per l'expresident de la Mancomunitat Enric Prat de la Riba. Sempre l'ha tingut com un dels referents polítics i així ho ha demostrat aquest vespre a la llibreria Ona de Barcelona, on, acompanyat de l'exconseller d'Economia Jaume Giró, presentava dos llibres Nació i Estat i Paraules de President (Editorial Afers) de l'historiador i politòleg Josep Vicenç Mestre -també conductor de l'acte-. Les dues obres repassen les trajectòries i els discursos d'investidura dels presidents Enric Prat de la Riba, Josep Puig i Cadafalch, Francesc Macià i Lluís Companys, amb pròlegs dels sis expresidents de la Generalitat vius. El cas és que el president Pujol ha evocat Prat de la Riba per recordar els temps en els quals Catalunya lluitava contra el franquisme i per parlar de la situació actual de Catalunya que situa "en perill"

"Quan tenia 13, 14 o 15 anys vaig anar a la Biblioteca de Catalunya i volia saber què deia Prat de la Riba", explica Pujol, amb la versió antiga del llibre La Nacionalitat Catalana del creador de la Mancomunitat de Catalunya. "Amb 15 anys ja sabia que Catalunya passava una època molt difícil i jo volia veure els que havien vingut abans que jo", narra Pujol per posteriorment parafrasejar una frase del text de Prat de la Riba: "Cada any la natura ens dona una imatge viva de lo que és el renaixement d'un poble. Cada any, l'hivern estronca la circulació de la vida, deixa nues de verdor les branques, cobreix la terra de neus y de gebrades". El fragment en concret, escrit el 1906, explica com l'hivern sempre acaba esdevenint en primavera i després en estiu, en un context de màxima dificultat per al catalanisme polític. 

Jordi Pujol, acompanyat de Jaume Giró i Josep Vicenç Mestre a la llibreria Ona / Foto: Montse Giralt
Jordi Pujol, acompanyat de Jaume Giró i Josep Vicenç Mestre a la llibreria Ona / Foto: Montse Giralt

"No estem a l'hivern, però tampoc en un estiu radiant"

Pujol, en llegir aquest fragment, reflexiona com Prat de la Riba, ja el 1906, diu com "l'hivern passa i tornen les flors". "Va ser molt important llegir això. És un missatge sobre que hem de resistir i que torni la primavera i hem d'ajudar que torni. Hem de tenir una actitud positiva i mirar que el país es vagi recuperant", diu Pujol fent un missatge "d'esperança". Per això, considera que el discurs de Prat de la Riba és "esperançador" i refrigerant". "Va ser un bon exemple de recuperació de país", diu Pujol, fent emblema del concepte de "construir Catalunya".

Pujol assegura que, en aquests moments, "no estem a l'hivern, però tampoc en un estiu radiant". "Les coses estan una mica insegures i trontollen", diu Pujol, reivindicant que "mai s'ha de perdre l'esperança. De fet, posa d'exemple com dies després que Franco arribés a Barcelona el 1939 ja hi havia persones treballant per fer classes en català i divulgar la llengua. Tot i això, el president Pujol adverteix que Catalunya "està una mica en perill". "La política espanyola ha vist que hi ha hagut una reacció a Catalunya en els últims trenta-cinc anys i això els ha començat a espantar", diu Pujol, que explica una anècdota sobre la llei Wert: "Vaig anar a Madrid a protestar (a algú de la FAES, la fundació d'Aznar) i em van dir que amb això de la immigració en 20-30 anys el català i els catalans seríem residuals", afirma Pujol, que també ha situat el català "en perill", demanant als agents socials i els partits fer un front comú en aquest sentit. A més d'instar a tenir una "actitud constructiva" amb Catalunya i amb Espanya. 

Jordi Pujol a la llibreria Ona / Foto: Montse Giralt
Jordi Pujol a la llibreria Ona / Foto: Montse Giralt

Giró lloa Pujol i reivindica el sentiment de ser català 

L'exconseller d'Economia Jaume Giró ha estat qui ha donat el tret de sortida a l'acte d'avui, reivindicat el llegat i la figura de Jordi Pujol i explicant la política des de dins. "La política és, abans que res, un camp de forces contraposades. Totes elles legítimes. Hi ha política quan es contrasta llibertat i seguretat, drets i deures, identitat i diversitat, sobirania i dependència, i nació i Estat. El que troba aquest equilibri és el que pot encertar en la majoria del poble. Se’n diu centralitat", diu el diputat de Junts per Catalunya, que considera que "ningú com Pujol ha entès aquest camp de forces". 

De fet, Giró ha afirmat que Pujol passarà a la història per "saber convertir el mapa de forces contraposades en un país d'orgull nacional". "Val la pena revisar quina va ser la posició del president Pujol per resoldre la tensió entre nació i Estat. El president ens va fer entendre que una nació és bàsicament un sentiment. Formar part d’una nació vol dir engrescar-se en un projecte compartit", ha dit el conseller Giró, fent referència a la famosa frase del president Pujol sobre què és ser català: "És català aquell qui viu i treballa a Catalunya i vol ser-ho". "És determinant voler ser català", ha reivindicat l'exconseller, que considera que Pujol va governar com un veritable "cap d'estat" construint "estructures d'Estat". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!