L’Agència Tributària atribueix a Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de l’expresident Jordi Pujol, un frau a Hisenda de 16,6 milions d’euros entre els anys 2002 i 2012. Així ho confirma l’informe definitiu emès pel jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, que investiga la fortuna de la família, i al qual ha tingut accés El Periódico.
Els 226 fulls del dictamen recullen que els exercicis del 2002 al 2006 sumen més de set milions d’euros defraudats, però ja han prescrit i no es pot acusar el fill gran de Pujol d’un delicte per aquell període. Tot i això, sí que el poden acusar pels més de nou milions presumptament defraudats en els anys posteriors (2007-2012), i amb una possible participació de la seva exdona, Mercè Gironés, en tres societats.
Operacions fraudulentes
L’informe analitza diferents operacions de Pujol Ferrusola, com el "guany patrimonial" no justificat de comptes corrents al seu nom en l’entitat JP Morgan a Ginebra (Suïssa). També han analitzat els beneficis aconseguits en la venda de la seva participació de Recuperació de Pedreres, així com les factures emeses per la seva empresa Imisa a constructores com Copisa o al Grup Insolux Corsan.
Aquest tipus de factures, que "responen a prestacions de serveis ficticis i que tenen la consideració de guany patrimonial no justificat", es repeteixen al llarg dels anys, i el 2018 l'Agència Tributària ja va acusar Pujol Ferrusola de cobrar 6,7 milions a constructores. Segons el document més recent, Imisa només ha tingut a la seva nòmina una treballadora com a secretària.
També s'ha detectat una presumpta defraudació a Hisenda en el guany de la venda de la seva participació en l’entitat Aprilsnow Holding als empresaris Gustavo Buesa, afí a CDC, i Josep Mayola.
Diners en efectiu
L’Agència Tributària, a més, ha investigat els ingressos "en efectiu" efectuats en un compte a Andorra a nom de Jordi Pujol Ferrusola, i sense un origen "justificat". S’inclou també "el guany patrimonial no justificat" de dipòsits fets pel fill de l’expresident Pujol al compte de l’entitat panamenya Claremont Commercial Corp.
Els tècnics remarquen que aquest informe és el "definitiu" i substitueix en "la seva totalitat" el "contingut i les liquidacions" d’un dictamen anterior emès l’octubre del 2019.