L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que dilluns passat va patir un ictus i va ser intervingut a l'Hospital de Sant Pau, ha rebut aquest dissabte l’alta hospitalària, ja que ha seguit l’evolució favorable sense que els metges hagin detectat cap complicació. Segons el comunicat mèdic de l'hospital, el president Pujol ha rebut l'alta mèdica a les 10 del matí, "donada la bona evolució del seu estat neurològic". Per això, l’equip mèdic ha decidit "donar l’alta hospitalària al domicili on continuarà la rehabilitació del llenguatge i motora". Així mateix, l'equip mèdic preveu una bona evolució en les pròximes setmanes i senyala que Pujol "seguirà controls ambulatoris a les consultes de Neurologia de l’Hospital de Sant Pau per seguiment de la seva evolució". 

 

El president Pujol va començar dijous a parlar i menjar després de diversos dies amb medicaments sedants i ha evolucionat favorablement. Una ressonància cerebral que li van practicar dimecres va confirmar una lesió a la regió temporal esquerra, una zona que correspon al territori distal de l'artèria cerebral mitjana esquerra, on es trobava l'oclusió que va ser tractada dilluns passat mitjançant un tractament endovascular. El neuròleg de l'Hospital de Sant Pau que atén Pujol, Albert Lleó, va explicar ahir que, encara que la ressonància mostra una lesió, "això no vol dir que quedin seqüeles, perquè cada persona es recupera de manera diferent". "Ara és prematur dir quines seqüeles quedaran a nivell de llenguatge, perquè dependrà de l'evolució", va dir Lleó, que segueix cada dia l'evolució de l'estat neurològic de l'expresident.

Jordi Pujol, líder de l'extinta CiU i president de la Generalitat durant 23 anys consecutius, va ingressar a Sant Pau dilluns passat per una obstrucció aguda en una artèria cerebral, la simptomatologia de la qual va començar amb un trastorn del llenguatge. Malgrat tenir 92 anys, l'equip mèdic, d'acord amb la família de l'expresident, va acordar sotmetre'l a una intervenció per retirar el trombe perquè estava "en bones condicions prèvies malgrat la seva edat" i dins de les vuit hores des de l'inici de símptomes, segons van explicar els neuròlegs que l'atenen a l'Hospital de Sant Pau. L'equip mèdic li va aplicar un tractament endovascular, que va consistir en l'extracció mecànica del trombe a través de l'artèria femoral, en una intervenció que va ser reeixida.

Què és un ictus isquèmic?

Cal diferenciar entre un ictus isquèmic —que bloqueja una artèria— i un ictus hemorràgic —que deriva del trencament d'un vas sanguini al cervell i provoca una hemorràgia—. Així doncs, els símptomes principals d'un ictus isquèmic són la dificultat per parlar i articular les paraules; confusió; paràlisi de la cara, braç o cama o entumiment d'aquestes parts; problemes de visió; dificultats per caminar i mantenir-se dret o un mal de cap agut que també pot generar mareigs que poden derivar en la pèrdua d'equilibri o de coordinació. L'ictus isquèmic és l'accident vascular cerebral més freqüent. Els vasos sanguinis queden bloquejats o bé s'estrenyen i hi ha una reducció considerable del flux sanguini. Els motius d'aquest bloqueig dels vasos sanguinis acostumen a ser l'acumulació de greix o altres coàguls sanguinis que es desplacen per la sang fins a arribar als vasos sanguinis del cervell, donant peu a la isquèmia.