L'expresident Jordi Pujol ha publicat un article en el seu blog de l'Associació Serviol, repassant la seva relació amb l'expresident israelià i dirigent laborista Shimon Peres, que va morir la setmana passada. Pujol aprofita per expressar la seva coincidència amb Peres en la necessitat de trobar una solució millor per al poble palestí, i recorda que aquest parer no sempre és ben acollit a Israel.
"La mort de Shimon Peres m’ha revifat la memòria. Sobre la relació personal que hi vaig tenir. A Israel mateix en el seu despatx però també en el seu domicili. I en algunes reunions internacionals. Una d’elles a Formentor, a la qual també va assistir en Felipe González. Molt amic seu. I li agraeixo que valorés positivament una conferència que vaig fer a la Knesset (el Parlament israelià) el 26 d’octubre del 2007. Ell, ja retirat de la política activa. Amb el títol de “De Sepharad a Israel: trajectòria personal d'un no jueu”. Un acte presidit per la presidenta de la Knesset, Dalia Itzik, i per l’ex-president de l’Estat, Isaac Navon", escriu Pujol.
L'expresident reconeix que la seva intervenció al Parlament israelià va ser discutida, perquè hi va defensar una millor solució amb els palestins, en un context de tensió política al Pròxim Orient. Recorda en aquest sentit que la presidenta de la Knesset es va disgustar pel que hi va dir. Però que, en canvi, a Peres li va agradar.
"Puc avançar que a mi aquella conferència em va satisfer. Però al públic no tant. A alguns els va agradar – i em varen agrair la franquesa -, a altres, no. Gens a la presidenta del Parlament. Matisadament al president Navon. Que em va dir: “Comprenc el seu discurs. Però vostè ja entén que aquí no a tothom agrada”. En canvi sé que a en Shimon Peres – a qui la hi vaig enviar [el text]– li va agradar", explica l'expresident.
Pujol remarca en el seu escrit que és lògic que l'expresident israelià acollís favorablement el seu parer, perquè en el seu dia ja va apostar per un acord amb els palestins a partir d'un bagatge acreditat com a falcó de l'Estat d'Israel. "Peres, que havia estat un líder sionista de tota la vida, que havia contribuït a la construcció de l’Estat d’Israel com a pioner, com a militar, com a polític, com a president de l’Estat, entenia que calia trobar una solució millor, de fet més justa, pels palestins. I el meu parlament de fet reclamava això. Des de la mica d’autoritat que em podia donar, potser, l’haver estat sempre defensor de l’Estat d’Israel. De sempre, des del 1947, quan la resolució de l’ONU i l’inici de la guerra d’independència. Fins ara mateix. Això em donava dret per reclamar una solució justa al poble palestí. Cosa que també reclamava Shimon Peres. I per tant té tota la lògica que Abbas, el president palestí, hagi volgut estar present en l’enterrament de Shimon Peres", explica.
Pujol aprofita l'article per lloar també, al costat de Peres, l'exprimer ministre israelià Yitzhak Rabin i l'expresident d'Egipte Ànwar el-Sadat, tots dos assassinats després del pacte entre Israel i els àrabs el 1993, l'anomenat acord d'Oslo que va impulsar precisament Peres.
L'expresident, que es manté allunyat de l'activitat política des que va revelar que tenia una deixa de diners, herència del seu pare, no declarats a Andorra, publica regularment articles a la web. L'expresident ha assistit en les darreres setmanes a dues conferències al Cercle d'Economia.