Jordi Pujol tornarà al Parlament aquest dimarts pel 90 aniversari de la cambra catalana. Així ho ha avançat aquest dilluns l'ACN, que afegeix que Pujol ha confirmat la seva assistència als actes. Una assistència que també han confirmat els presidents Artur Mas i José Montilla, mentre que Quim Torra s'hi absentarà per motius familiars. També han assegurat la seva presència tots els expresidents vius del Parlament, que ha convidat els 600 exdiputats que s'han assegut a l'hemicicle en les nou dècades.
📝 90 anys del Parlament, l'herència democràtica que ha arribat als nostres dies
L'última aparició pública de Jordi Pujol va ser fa un mes, després de recuperar-se de l'ictus que va patir al setembre. En aquell moment va participar en un acte en honor al metge neuropsiquiatre Carles Llussà, on va comentar que no li preocupava el que "la història dirà d'ell". Es tractava d'un comentari relacionat amb La Sagrada Familia, la sèrie d'HBO sobre la família Pujol-Ferrusola que reconeix que aquesta història encara no té el final escrit. De fet, aquest mateix dimarts ha reaparegut en públic a la preestrena sobre el difunt exconseller Ramon Trias Fargas.
Abans de l'inici de l'esdeveniment, el president ha declarat a Efe que es troba "bé" i que per a ell és "emocionant" acudir a un acte d'homenatge a qui fa ser conseller d'Economia sota el seu mandat (entre els anys 1980 i 1982; i entre 1988 i 1989). Acompanyat de la seva filla Marta, ha evitat respondre a les preguntes sobre la sèrie documental. "Avui la festa no és per a mi, és per retre homenatge a un savi i una persona propera com va ser Ramon Trias Fargas", ha assenyalat des de l'esdeveniment, al qual hi ha assistit l'actual consellera d'Economia, Natàlia Mas; l'exconseller Jaume Giró; el president del Banc Sabadell, Josep Oliu; i els diputats de Junts Ramon Tremosa i Joaquim Jubert.
Actes pel 90 aniversari del Parlament
Respecte dels 90 anys del Parlament, els actes començaran rememorant la sessió constitutiva del 1932 amb una sessió solemne dins de l'hemicicle. Aquesta sessió solemne s'iniciarà a les 18.00 hores amb la projecció de l'històric discurs que Francesc Macià va pronunciar en aquella sessió constitutiva, el 6 de desembre del 1932. A continuació prendran la paraula la vicepresidenta primera, Alba Vergés, i els caps de fila dels grups parlamentaris. Clourà l'acte el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i s'interpretarà l'himne nacional de Catalunya. Després s'inaugurarà una exposició al Saló Gris de Passos Perduts, que es podrà visitar fins al 14 d'abril. Es tracta de l'exposició 90 anys de la constitució del Parlament de Catalunya, una mostra que reprodueix fotografies, documents i articles periodístics per apropar el visitant al context històric previ a l'obertura de la cambra catalana i al clima que es va viure el 1932.
El Parlament sorgit de les eleccions del 20 de novembre del 1932 es va constituir en una sessió solemne el 6 de desembre, en la qual va participar Francesc Macià. Lluís Companys va ser escollit president de la Mesa interina, càrrec per al qual va ser reelegit definitivament en la sessió del 13 de setembre. Amb ell, van ser escollits la resta de membres de la Mesa definitiva: Joan Casanovas (Esquerra Republicana), com a vicepresident primer; Antoni Martínez (Lliga), com a vicepresident segon; i Martí Rouret i Antoni Dot (Esquerra Republicana), Josep M. Casabò (Lliga) i Carles Gerhard (Unió Socialista), com a secretaris. Va ser el 14 de desembre quan el Parlament va escollir Macià com a primer president de la Generalitat, de manera que el 20 de desembre es va presentar el primer Govern i poc després es van aprovar els primers pressupostos. Ja durant l'any 2021, la cambra va aprovar una resolució conjunta de Junts, ERC, els comuns i la CUP perquè aquella legislatura fos considerada la primera de la institució — en comptes de la del Parlament restablert del 1980.