Els 94 anys de Jordi Pujol, i especialment els deu darrers, pesen i molt en l'ànim de l'expresident. Li limiten la mobilitat de forma ostensible i entorpeixen la seva proverbial habilitat oratòria. Això no obstant, després de conèixer la fredor d'un ostracisme implacable arran de la confessió de la deixa del seu pare, el veterà polític no desaprofita cap ocasió per retornar a espais on durant dècades havia estat protagonista. Pujol va acudir divendres al matí a Castellterçol a un homenatge que li va dedicar la vella guàrdia convergent i al vespre va ser junt amb els presidents Artur Mas, Quim Torra i Pere Aragonès a l'acte pel 125 aniversari del Futbol Club Barcelona al Liceu barcelonès. Però diumenge la seva activitat va tenir un caire ben diferent, Pujol va tornar a Santa Coloma, un municipi que va deixar empremta en la seva etapa com a president, i al qual va retornar per assistir al Camp del Peixauet al partit entre La Gramanet i el Badalona, el derbi del Barcelonès Nord.
Pujol va ser convidat al camp pel president del Grama, Antonio Morales, que li va lliurar una placa en record de la visita i va informar de la seva presència a la tribuna des del compte del club a la xarxa X. "Avui ens acompanya el Molt Honorable Senyor Jordi Pujol, president de la Generalitat (1980-2003)", va explicar.
Pedres contra la comitiva
Precisament, Santa Coloma va ser fa més de 30 anys escenari d'un dels episodis més sorprenents de la presidència de Pujol, quan l'aleshores president es va encarar amb veïns del municipi que van llençar pedres contra els vehicles de la comitiva oficial en què viatjava. Els fets es van produir el 7 de novembre del 1988 al barri de Can Franquesa després que Pujol va participar en una inauguració. Els veïns reclamaven la construcció d'un mur de contenció, per evitar despreniments, i transport públic per al barri, quan un dels manifestants va ser atropellat pel vehicle dels escortes i va resultar ferit lleu, la qual cosa va provocar cops contra els cotxes i el llançament de pedres.
Pujol va sortir del seu vehicle visiblement indignat i va interpel·lar el veí que havia estat atropellat i havia llençat una de les pedres. "Aquí tothom pot parlar i el president no pot parlar, què s'han cregut vostès?", va renyar als presents. Després de retreure'ls l'actitud violenta i advertir-los que no era competència del Govern el transport públic, Pujol va tocar el dos sense acceptar cap discussió amb l'advertiment que: "a aquest país parlarem en català o castellà, però serem civilitzats".
Can Franquesa, que havia viscut els anys 70 i fins a principis dels 80 diferents episodis de segrestos d'autobusos com el que evoca la pel·lícula El 47, referida a un episodi a Torre Baró, ha experimentat molts canvis en aquestes gairebé quatre dècades, també en el perfil dels seus veïns. Pujol va tornar a visitar Santa Coloma essent president. També quan ja no ho era. Fins i tot després de la confessió de la deixa, quan va assistir el 2015 a l'enterrament de l'alcalde comunista de la ciutat, Lluís Hernández. També aleshores va haver d'escoltar retrets d'un assistent a la cerimònia. Amb la visita a Santa Coloma de diumenge, Pujol ha volgut deixar clar que busca el retorn a tots els espais que va haver d'abandonar arran de la seva penitència pública, inclosos els barris de Catalunya o a la gespa de Peixauet, que ja havia trepitjat durant la campanya de les europees de 1999, acompanyat de l'exbarcelonista Javier Urruticoechea, Urruti.
La visita de Pujol a Santa Coloma d'aquest cap de setmana ha tingut, però, un caràcter molt diferent d'aquella incursió entre les protestes veïnals de fa 36 anys. Tampoc el president està per a massa discussions. El partit a Can Peixauet, va acabar amb la victòria de la Grama, que va guanyar a l'equip de Badalona, per 4 a 1.