L'exsecretari general de Junts i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, ha celebrat l'aprovació aquest dijous al Congrés dels Diputats de la llei d'amnistia al procés, però ha demanat anar més enllà i aprovar també "un paquet de mesures legislatives" que permetin derogar la 'llei mordassa' i que també es reformin els mecanismes d'elecció de l'òrgan de govern del Poder Judicial. En una entrevista a La 2 i Ràdio 4, Sànchez ha assenyalat que ara mateix existeix la majoria parlamentària suficient per tirar endavant aquestes iniciatives. Sànchez ha enaltit la mesura de gràcia i ha afirmat que l'entén com "una reparació parcial" i un "reconeixement a la repressió" viscuda. A més, afirma que l'amnistia serà una manera d'"alleugerir" el patiment a molts independentistes i ha subratllat que és "una decisió valenta" per part de govern espanyol.

Així i tot, Sànchez ha assegurat que "no hi ha decisions que reparin els meus anys de presó" i que "és parcialment una reparació, un reconeixement que les coses no es van fer bé per part de l'Estat". Alhora l'exlíder de l'ANC i de Junts ha alertat que l'aplicació de la llei d'amnistia serà "imprevisible" a conseqüència del "bypass" del poder judicial respecte al legislatiu que, ha dit, existeix a Espanya.

Sànchez també s'ha referit a la situació viscuda el 2017 a Catalunya. El llavors president de l'ANC ha admès que hi va haver errors, i ha apuntat que un d'aquests va ser no comptar prou amb la mobilització al carrer i "creure que la independència es podia fer exclusivament des de les institucions". Segons ha dit, en aquell moment no es va creure que s'hagués de forçar una mobilització en clau de desobediència al carrer que "acabés evidenciant el conflicte en l'àmbit europeu o mundial".

Renovar lideratges i superar l'enfrontament intern

Paral·lelament, l'exmandatari de Junts confia que l'independentisme "ja hagi tocat fons en la manera de fer". Segons ha argumentat, ara toca que el moviment "es reorienti" i renovi lideratges, tant els del 2017 com altres que "no han demostrat prou potencial". Després dels mals resultats de l'independentisme a les eleccions l'exlíder de Junts creu que els independentistes han de deixar "l'enfrontament" intern i centrar-se a buscar el màxim comú denominador. El que fou líder independentista considera que cal compaginar la lluita nacional amb les qüestions del dia a dia, especialment la defensa de la llengua o la reforma del finançament. En aquests temes Sànchez aposta per "grans acords" entre forces polítiques, comptant també amb el PSC.

Després de les eleccions catalanes Sànchez no ha volgut entrar en qui creu que serà el futur president de Catalunya i ha remarcat que això només depèn d'ERC. En aquesta línia, ha defensat que els republicans hauran d'escollir entre investir Salvador Illa o forçar una repetició electoral.

"Pràctiques gairebé canibalistes" a l'ANC

D'altra banda, Sànchez s'ha referit a la situació a l'ANC després que s'ajornés la reunió per elegir president de l'entitat davant les cinc votacions fallides en què Lluís Llach no va aconseguir les majories suficients per liderar l'organització. Sànchez, que va ser president de l'ANC, ha lamentat les "pràctiques gairebé canibalistes" que a vegades, diu, es viuen a l'entitat. "El que cal és serenitat, no perdre el nord, valorar el que tenim i agafar certa distància per salvar tot allò bo que té l'ANC", ha dit. Sànchez ha admès que li sap greu el que està passant amb Llach i ha dit que segur que seria "un president molt digne", tot i que ha remarcat que "tothom té legitimitat" per aspirar a la presidència de l'entitat. En qualsevol cas, ha demanat "molta prudència" perquè "és molt fàcil fer-se mal, però costa molt curar-se".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!