El fins ara secretari general de Junts, Jordi Sànchez, serà el nou director de la fundació de la Crida Nacional per la República, que està cridada a ser el think tank de Junts per Catalunya, segons diverses fonts de la formació consultades per Efe. El nomenament es va acordar en una reunió celebrada al voltant de la Setmana Santa, amb posterioritat al consell nacional de Junts que es va celebrar a Alcarràs (Segrià) el 2 d'abril, en el qual Sànchez va anunciar que no optarà a revalidar el càrrec en el congrés de juny. En aquesta reunió del patronat de la fundació, el president de la Crida, Antoni Morral, va proposar nomenar Sànchez com a director de la fundació, que ja està constituïda formalment, i és un càrrec remunerat des del qual espera galvanitzar l'entitat.

Amb aquest moviment, la Crida Nacional es reactivarà i agafarà nou impuls per ser la fundació de Junts, formació amb la qual té previst signar un conveni de col·laboració a principis de maig, quan la fundació també aprovarà el seu pla d'actuació. Les esmentades fonts apunten que la figura de Sànchez com a director ajudarà a establir les relacions amb Junts i consideren que la Crida permetrà "obrir la reflexió política i estratègica" i posar "les llums llargues".

Congrés al juny
 

Junts per Catalunya renovarà la seva direcció en un congrés al juny, amb la incògnita de si Carles Puigdemont continuarà com a president i amb diversos sectors del partit que opten a omplir la vacant a la secretaria general que deixa Sànchez. El dia que va anunciar el seu pas enrere, Sànchez va fer una crida a la unitat, per teixir una llista de consens per a la nova cúpula del partit, que deixi de costat les diferències entre corrents. Ha indicat en aquest sentit en les darreres setmanes que Jordi Turull és "un bon líder" i que "segur" pot ser "bo" per prendre-li el relleu al càrrec. Respecte a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que també sona com a candidata a liderar la formació, Sànchez ha afirmat no tenir "cap queixa de deslleialtat" i ha argumentat al respecte que ell "mai" havia plantejat les lleialtats "en clau personal".

La Crida Nacional per la República va ser l'instrument polític impulsat el 2018 pel president Carles Puigdemont i el mateix Jordi Sànchez per intentar aglutinar el conjunt de l'independentisme, especialment les bases que van secundar el referèndum de l'1-O. Mai estructurada en la pràctica com a partit, les bases de la Crida van acordar al setembre del 2020 convertir-se en la fundació de Junts, que ara es reactivarà amb Sànchez com a director.