L'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, condemnat a 9 anys de presó i inhabilitació pel Tribunal Suprem arran de la seva participació al procés, ha presentat aquest matí una demanda contra el regne d'Espanya davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg. Sànchez, que va passar tres anys i vuit mesos a la presó fins que el Consell de Ministres va aprovar un indult parcial el passat mes de juny, denuncia l'Estat espanyol "pel que ha estat un continu de vulneracions de drets fonamentals".
"El que espero és que el Regne d'Espanya rebi un correctiu inequívoc per part de la màxima instància europea en l'àmbit dels drets humans", ha explicat Sànchez, que ha anunciat la demanda coincidint amb el dia en què es compleixen quatre anys de les multitudinàries protestes a la Rambla Catalunya contra els escorcolls policials a la seu de la conselleria d'Economia el 20 de setembre del 2017. La seva participació en aquell episodi va ser clau per la acusació per sedició contra ell i contra el president d'Òmnium, Jordi Cuixart.
La pluja ha jugat una mala passada als organitzadors de l'acte, que havien instal·lat unes carpes de l'ANC davant de l'antiga seu de la conselleria d'Economia on fa quatre anys es va produir la concentració. Després de mitja hora d'espera fins a constatar que l'aiguat que queia a mitja tarda a Barcelona no tenia intenció d'amainar, l'acte s'ha traslladat a un hotel de la Rambla Catalunya.
Sànchez ha comparegut acompanyat de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que ha subratllat que els drets que s'han vulnerat afecten la llibertat d'expressió i la llibertat de reunió. L'expresident de l'ANC ha denunciat també persecució ideològica i s'ha referit de manera particular a la denúncia contra el jutge instructor, Pablo Llarena, per falta d'imparcialitat. La demanda inclou la vulneració del dret al tribunal preestablert.
"Han actuat contra la meva persona i contra la resta de dirigents socials i polítics conscients que estaven actuant en contra d'elements bàsics de drets humans", ha assegurat.
L'expresident de l'ANC ha admès que no té expectativa que se li restitueixi personalment gaires coses, perquè no recuperarà els tres anys de presó que ha hagut de patir, però ha mostrat la confiança que "mai més cap ciutadà de Catalunya tingui la inseguretat, la incertesa que exercir el dret de reunió, llibertat d'expressió i llibertat ideològica pot ser motiu d'una condemna penal"
Sànchez, que ha mostrat la confiança que el Tribunal de Drets Humans li doni la raó i que "ho faci aviat", ha denunciat que rere els escorcolls de la seu d'Economia amb episodis com les armes que van quedar dins dels vehicles es va "intentar preparar una trampa per provocar violència que fer descarrilar l'1-O".
La denúncia recull el pronunciament de l'Assemblea de Parlamentaris del Consell d'Europa en què reclamava la posada en llibertat dels presos i la reforma del delicte de sedició. En aquest punt, Sànchez ha advertit que l'indult tenia una intenció molt clara de desaccelerar el pronunciament del Consell d'Europa.
A la imatge principal, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i l'actual president de l'entitat, Elisenda Paluzie / Sergi Alcàzar