L'expresident de l'Assamblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez ha lliurat a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) aquest dilluns els milers de cartes de suport que va rebre per part de ciutadans mentre va romandre a la presó després del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. L'empresonament dels líders polítics i socials independentistes va generar una reacció de solidaritat i, entre les iniciatives que es van organitzar, hi havia l'enviament de missives de suport als empresonats.

El lliurament ha tingut lloc en el marc d'un acte públic celebrat a l'Arxiu Nacional en presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, l'endemà de complir cinc anys de l'empresonament de Sànchez, condemnat el 2019 a nou anys de presó i inhabilitació en el judici del Procés. L'expresident de l'ANC va ser detingut a causa de les protestes a les portes del Departament d'Economia a la Rambla de Catalunya el 20 de setembre del 2017. D'aquella jornada es recorda especialment la imatge icònica de Sánchez al costat de l'expresident d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, damunt d'un vehicle de la Guàrdia Civil des del qual es van dirigir a la massa de persones que s'havien concentrat. Un mes després, el 16 d'octubre, els dos líders socials van ser citats a l'Audència Nacional a Madrid i aquell mateix dia van ser empresonats sense fiança.

Per aquells fets Sánchez va passar finalment tres anys i vuit mesos a les presons de Soto de Real i Lledoners fins a ser indultat. Durant aquell temps Sànchez va rebre cartes de suport de milers de persones, que ara es preservaran als dipòsits de l'ANC. Les cartes lliurades ocupen una vintena de caixes, que s'afegiran a la "Col·lecció de Cartes des presos i exiliats per l'autodeterminacio de Catalunya | ANC-1306". Actualment aquesta col·lecció està pendent de rebre un tractament arxivístic i les cartes es conserven mantenint una ordenació per blocs cronològics.

El sisè paquet de cartes que rep l'Arxiu Nacional

Les cartes de Sànchez són el sisè lliurament de documentació que s'ha fet a l'Arxiu Nacional. En els últims anys altres presos polítics han lliurat també les seves missives. El fons de l'ANC ja disposa del material donat pels consellers Carles Mundó, Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Turull, i per l'aleshores presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell. La primera donació va ser la que va fer Mundó a la Generalitat l'octubre del 2019 i constava de 1.856 cartes, 146 targetes postals i 1 llibre fotogràfic de record que va rebre al centre penitenciari d'Estremera al llarg dels 33 dies en què va estar empresonat, de novembre a desembre del 2017.

En la conservació de les cartes també hi ha col·laborat l’Associació Catalana pels Drets Civils, representant de les famílies dels presos i exiliats polítics, que va rebre per part de l'ANC criteris tècnics per facilitar la catalogació dels documents. 

Les cartes es convertiran en una font de primera mà sobre els fets de l'octubre del 2017 i es conservaran de forma unitària. Ara bé, l'accés de tercers a tota aquesta documentació estarà restringit, d'acord amb la legislació actual pel que fa a documents que contenen dades personals sensibles (com són les caire ideològic). La llei estipula una període de reserva de 25 anys des de la mort del productor deld ocument o, en cas que no es conegui la data i no és possible conèixer-la, de 50 anys des del moment de la seva creació.