La defensa de Jordi Sànchez (JxCat) ha confirmat que aquest dilluns a les 8.00 hores presentarà una demanda de mesures cautelars davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg per demanar la seva posada en llibertat per acudir al ple d'investidura.
Segons ha informat la defensa, que exerceix l'advocat Jordi Pina, el presentaran a l'empara de l'article 39 del Reglament del Tribunal dilluns, ja que aquest divendres no han pogut fer-ho en notificar-los tard la resolució del Tribunal Suprem rebutjant l'excarceració, després de tancar l'oficina del TEDH.
Des de la defensa han volgut deixar constància que la resolució del TS en la qual es denegava el permís per assistir al ple al candidat Jordi Sánchez, no els ha estat notificada fins a les 16.35 hores "una vegada el TEDH es trobava ja tancat".
Les esmentades fonts asseguren que el fet que se'ls hagi donat trasllat formal de la decisió "tan tard" no és casual i que dificulta que hagin pogut recórrer a l'alt tribunal europeu per demanar aquest mateix divendres unes mesures cautelaríssimes perquè Sànchez assistís a la investidura.
Es dóna la circumstància que l'oficina de tramitació de demandes del TEDH és operativa de dilluns a divendres de 8 a 16 hores, per la qual cosa fins dilluns vinent no poden presentar el recurs, el mateix dia en què està fixat el ple d'investidura.
Reiteració delictiva
El magistrat Pablo Llarena ha basat la seva decisió en el risc de reiteració delictiva, en subratllar que els delictes que està investigant es van desplegar precisament des d'actuacions legislatives i executives "clarament il·legals, i desatenent de manera flagrant els controls constitucionals, judicials i institucionals disposats en l'ordenació jurídica, el que es va fer en aplicació d'una tàctica que no ha estat exclosa i continua recolzant-se de present".
Entre altres arguments, el jutge ressalta que una conducció vigilada de Sànchez al Parlament no aporta la contenció precisa per a un trasllat segur, "menys encara en qui -com reflecteixen els fets descrits al principi d'aquesta resolució- ha fet servir el seu lideratge en desbordar i sobrepassar la força que un Estat democràtic pot aplicar per al compliment de la llei".
A més, creu que deixar-lo en llibertat "no suposa sinó afavorir la reiteració delictiva que prova de conjurar-se, vist que l'activitat delictiva que s'investiga es va desplegar -precisament- des d'actuacions legislatives i executives clarament il·legals, i desatenent de manera flagrant els controls constitucionals, judicials i institucionals de l'ordenació jurídica, el que es va fer en aplicació d'una tàctica que no ha estat exclosa i continua recolzant-se de present".