Fa 549 dies que Jordi Sànchez és pres. En feia 419 que Jordi Sànchez no es podia dirigir als catalans. L'última vegada que ho va fer va ser en un míting de la passada campanya del 21-D a través d'un àudio gravat a la presó que es va reproduir durant l'acte. Per aquell fet va ser castigat per institucions penitenciàries. Aquest dimarts el cap de llista de Junts per Catalunya s'ha pogut expressar durant gairebé una hora i respondre a les preguntes dels periodistes a la roda de premsa organitzada per l'agència Efe. Ho ha fet per videoconferència des d'una sala de Soto del Real, al costat d'una bandera espanyola i una foto del Rei. La conclusió és clara: missatge conciliador cap al PSOE i cap a ERC, "deixem de mirar enrere".

Lluny de l'agressivitat que han mostrat alguns dels seus companys de files al llarg d'aquests dies de campanya, Jordi Sànchez ha adoptat un to moderat i ha fet una crida a la responsabilitat. També ha convidat a mirar endavant en comptes de caure en retrets estèrils sobre tot el que no ha estat possible fins ara. En aquest sentit ha presentat aquestes eleccions com una nova oportunitat per donar sortida a l'1-O, després de l'intent fallit de 2017. I aquesta vegada la recepta passa per "diàleg, acord i estabilitat". O el que és el mateix: que els electors els donin prou força al Congrés per poder condicionar un govern de Pedro Sánchez. "El que està en joc és qui seurà a negociar amb el PSOE i amb quina força". 

Jordi Sanchez Soto Real EFE

L'escenari ideal per a l'expresident de l'ANC no és només mantenir els socialistes a la Moncloa, sinó que puguin tenir estabilitat. "El PSOE necessita un soci estable. Estic convençut que modificaran les coses que diuen durant la campanya", com la negació del referèndum, ni que sigui per una qüestió de pur pragmatisme aritmètic. Les paraules de Jordi Sànchez es poden llegir com una oferta a ser aquest "soci estable" i "tornar a donar espais de confiança" amb dues condicions: que no serà un xec en blanc, com va passar amb la moció de censura, i que Pedro Sánchez es comprometi a posar-se a treballar per arreglar la situació amb Catalunya preveient el referèndum com a solució. També ha deixat clar que no s'exigirà el referèndum abans de la sessió d'investidura, "som responsables". I ha afegit que "ningú més que nosaltres volem un govern espanyol fort i estable". 

"Nosaltres no tenim línies vermelles; tenim conviccions. No imposarem la solució, però no acceptarem restriccions", ha dit en relació amb el dret d'autodeterminació. "El referèndum ha d'estar sobre la taula; ja parlarem de la data i les concrecions". I s'ha mostrat confiat que "el PSOE acceptarà d'una manera o una altra que cal resoldre aquest problema i sortir del bloqueig". Sànchez, que de moment és diputat al Parlament de Catalunya, ha confirmat que si és escollit deixarà l'escó a la cambra catalana per agafar l'acta de diputat al Congrés. 

Bastir ponts amb ERC

Que el cap de files de JxCat hagi pogut tenir un altaveu i desenvolupar les seves reflexions més enllà de les cartes curtes que escriu perquè siguin llegides als mítings també ha servit per posar pau i marcar un nou pas als seus, últimament molt abonats a una ofensiva contra ERC. "Això no va de traïcions", ha dit, "compartim moltes coses, de passat i de futur". I tot i recordar que ell hauria preferit una llista unitària, "això forma part del passat. No podem tornar enrere: toca mirar endavant". Per això, "allargo la mà perquè ERC, comuns i la part dels socialistes que volen que s’acabi el bloqueig ens asseiem a dialogar".

La veu de Jordi Sànchez ha irromput en campanya per posar ordre a Junts per Catalunya i fixar un to claríssimament més conciliador, tant amb el PSOE com amb ERC. A dos quarts d'una s'ha tallat l'emissió. Els reclusos havien d'anar a dinar.