L'encara secretari general de Junts i expresident de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, ha revelat com era el mètode que seguia l'atac informàtic que van rebre els líders independentistes per espiar-los a través del programa israelià Pegasus. Sànchez ha assegurat que ha patit "més de vint-i-cinc" atacs que van ser fallits, però que uns altres quatre van aconseguir entrar en el seu dispositiu mòbil. Els atacs d'espionatge s'han produït en un lapse de cinc anys, primer amb el govern espanyol del Partit Popular i després amb el govern del Partit Socialista i de Podemos, "coincidint amb permisos penitenciaris", ha explicat el polític de Junts. Una investigació de Citizen Lab ha posat a la llum que més de seixanta han estat afectats, a part de Sànchez, entre ells tres presidents de la Generalitat (Pere Aragonès, Quim Torra i Artur Mas), per les clavegueres de l'Estat espanyol. Totes les sospites apunten que han estat els serveis d'intel·ligència espanyols, que no han tingut cap mirament per jugar brut i espiar els dispositius electrònics de tot l'entorn sobiranista, des de partits, associacions, periodistes, empresaris...

L'exvicepresident de la Mesa del Parlament, Josep Costa, també ha publicat els missatges amb els quals van espiar-li el mòbil. Es tracta, com es veu, d'SMS personalitzats que intenten imitar notificacions de diaris amb notícies d'interès del destinatari. El primer atac el va rebre quan estava esperant el president Puigdemont i el conseller Toni Comín a Estrasburg i el segon, un dia més tard, quan aquests estaven decidint si travessar la frontera. Costa assegura que, per les dates assenyalades i per la importància de les decisions que estaven prenent, "és evident el que pretenien". 

El llarg reportatge, titulat ‘Com les democràcies espien els seus ciutadans’ i signat per Ronan Farrow, comença explicant com l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé, que va substituir Oriol Junqueras, va sospitar que estava sent víctima d’espionatge a través del mòbil i va contactar amb l’investigador de seguretat Elies Campo, col·laborador del Citizen Lab, un grup de recerca amb seu a la Universitat de Toronto que se centra en els abusos dels drets humans d'alta tecnologia. És aquesta entitat la que ha pogut corroborar que, efectivament, el mòbil de Solé havia estat rastrejat, així com el de més de seixanta polítics independentistes, entre els quals el president Pere Aragonès.

Segons el text de ‘The New Yorker’, “més de seixanta telèfons, propietat de polítics catalans, advocats i activistes a Espanya i d’arreu d’Europa han estat espiats amb Pegasus”. Entre els espiats hi hauria tres eurodiputats catalans, i per això es recorda que els polítics catalans sempre han cregut que al darrere hi havia funcionaris espanyols, Segons la revista nord-americana, la investigació del Citizen Lab “suggereix que el govern espanyol ha utilitzat Pegasus”.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, un dels tres presidents independentistes espiats, ha estat dels primers a mostrar la seva indignació amb el cas d'espionatge i ho ha fet a través d'un fil a Twitter. "L'operació d'espionatge massiu contra l'independentisme català és una vergonya injustificable. Un atac als drets fonamentals i a la democràcia extremadament greu. Un exemple més de la repressió contra un moviment pacífic i cívic. Arribarem fins on calgui". El president a l'exili, Carles Puigdemont, també ha respost ràpidament al cas d'espionatge que s'atribueix als serveis d'intel·ligència espanyols. Amb contundència, ha denunciat que "Hem estat espiats de manera massiva i il·legal a través d’un programa que només poden tenir els Estats. Polítics, advocats i activistes, víctimes de la guerra bruta de l’Estat espanyol per lluitar contra una idea legítima".