El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha nomenat aquest matí Jordi Solé com a nou eurodiputat en substitució d'Oriol Junqueras per ERC. L'exalcalde de Caldes de Montbui assumeix l'acta per la situació de Junqueras, que té una causa oberta als tribunals de Luxemburg en contra de la decisió del Parlament Europeu de deixar-li vacant el seient arran de la inhabilitació del Suprem: "Estic segur que es farà justícia i Junqueras serà eurodiputat. Mentrestant treballaré de valent per representar plenament els 1.257.484 electors que ens van fer confiança".
Estic segur que es farà justícia i @junqueras serà eurodiputat. Mentrestant, i a partir d'avui que el Parlament Europeu ha fet el pas d'assignar-me l'escó, treballaré de valent per representar plenament als 1.257.484 electors que ens van fer confiança https://t.co/Rci7opbWrZ
— Jordi Solé🎗 (@jordisolef) July 23, 2020
El mateix Junqueras ha lloat la decisió: "Continuarem defensant els meus drets i els de tots aquells que ens van votar i confio que la justícia europea aviat em tornarà la raó i l’escó. Mentrestant, tota la força per a en Jordi Solé, que ens representarà molt bé al Parlament Europeu. Endavant!". Fonts de l'Eurocambra asseguren que el gener el "Parlament va comunicar a Solé que ell era el següent de la llista". Aleshores, el republicà no hauria fet cap gestió per ocupar la vacant i ara sí. Des del partit atribueixen la decisió a la mateixa Cambra, però ho considera "una bona notícia" perquè així els votants republicans estaran representants "amb els dos eurodiputats que els pertoquen".
Solé ja va ocupar aquest càrrec durant la segona meitat de l'anterior legislatura en substitució d'Ernest Maragall, actual regidor i líder de l'oposició al govern de l'alcaldessa Ada Colau a Barcelona. També va anar com a tercer de llista d'Esquerra a les eleccions europees, després de Junqueras i Diana Riba. Pel que fa a Junqueras, el camí que ha seguit a la Cambra europea és diferent al de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sí que va reconèixer-lo com a eurodiputat però immediatament, des de la justícia espanyola, el Tribunal Suprem va tombar aquest dret després de la seva inhabilitació per la sentència de l'1 d'octubre.
L'escó va quedar vacant a l'Eurocambra i ERC va recórrer contra la decisió al Parlament Europeu. En plena pandèmia pel coronavirus, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va notificar que mentre estudiés el recurs no permetria que Junqueras pogués recuperar cautelarment l'escó i la decisió encara està pendent.
Cal distingir entre el TJUE i el TGUE. El de Justícia està format per un jutge de cada país membre i una onzena d'advocats. I el General tan sols per dos jutges de cada país. El de Justícia, que va atorgar la plaça d'eurodiputat a Junqueras, resol qüestions plantejades per tribunals nacionals i alguns recursos d'anul·lació. El General, que ha tombat la cautelar, resol els recursos d'anul·lació que interposen els particulars, empreses i, en alguns casos, governs nacionals. Ara, l'espanyol.