Poques hores després de l'inici del Govern de Salvador Illa, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha carregat contra ERC pel seu suport als socialistes. Junts, que ha convocat un congrés a finals del mes d'octubre per "rellançar l'independentisme", ha responsabilitzat els republicans de "trencar el bloc independentista" amb el seu suport per investir Illa com a nou president. En una entrevista aquest dimarts a Catalunya Ràdio, Turull ha assegurat que ERC ha fet "un moviment estratègic legítim i ha decidit que el poder a Catalunya estigui en mans del PSC més espanyolista dels últims anys". En aquest sentit, ha afirmat que és una decisió que no comparteix la seva formació: "El nostre és un no com una casa de pagès. Em costa d'entendre com un independentista pot donar suport a aquest Govern".

Preguntat sobre si la sortida de Junts del Govern de Pere Aragonès no va ser una primera passa per al trencament de l'independentisme, Turull ha argumentat que ERC ja "anava cap aquí". "Sempre va preferir donar prioritat a les exigències del PSOE, que no pas de la CUP o Junts", ha reblat. El secretari general de Junts considera que ERC ha preferit fer de crossa del PSC, una postura que no comparteixen: "Nosaltres no tenim vocació de ser crossa de ningú". 

El retorn de Puigdemont

L'arribada i posterior desaparició de Carles Puigdemont a Barcelona segueix marcant l'agenda política a Catalunya. El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha parlat sobre el retorn de Puigdemont i ha carregat durament contra els Mossos d'Esquadra i, en especial, contra l'exconseller d'Interior Joan Ignasi Elena. Turull ha reconegut la sorpresa pel desplegament policial el passat dijous: "Era pròpia que arribés a Barcelona Hannibal Lecter, i no pas un president". En aquest sentit, Turull ha recordat que amb un delicte de malbaratament "no han fet mai cap operatiu" i ha afegit: "Va ser molt trist que alguns dirigents polítics i algun responsable de la policia haguessin fet aquest escarni". El juntaire ha criticat que es tirés gas pebre contra els concentrats per rebre Puigdemont: "Va ser molt lamentable qui va donar l'ordre", i ha tornat a carregar contra Elena: "És lamentable que algun dirigent polític acabi el seu mandat així".  En relació amb els agents dels Mossos d'Esquadra que van ser detinguts acusats d'haver col·laborat amb la sortida de Puigdemont, ha defensat que "ningú va cometre cap delicte, s'està exposant persones que no van fer res, sinó només ajudar el president de la Generalitat". Turull, que ha reconegut que l'arribada a Catalunya del líder de Junts va ser "molt emotiva", ha evitat detallar la manera com va arribar Puigdemont a Catalunya. 

Sobre l'aplicació de la llei d'amnistia, Turull s'ha mostrat molt dur amb el sistema judicial espanyol: "Van tots a l'una: 'a aquests no se'ls amnistia perquè no em dona la gana'". En aquest sentit, ha reiterat que defensaran la seva lluita: "Jurídicament ho batallarem, però també políticament". A més, ha advertit que la seva intenció és fer veure al PSOE que "no es poden fer els bojos quan hi ha jutges que actuen sense fer cas al que s’aprova al Congrés perquè hi ha jutges que van per a uns líders independentistes". 

Puigdemont, líder de Junts

El secretari general de Junts ha augurat un paper polític "molt principal" de Carles Puigdemont després del congrés. Turull no ha volgut concretar si Puigdemont reprendrà la presidència del partit, ara en mans de Laura Borràs, o assumirà alguna altra funció, però sí que ha assenyalat que hi ha "unanimitat" a Junts a favor que "tingui un paper molt actiu" en el "rellançament de l'independentisme". Sobre si Puigdemont deixarà o no la seva acta de diputat al Parlament, com va assegurar que faria si no aconseguia la presidència de la Generalitat, ha apuntat que ha de ser el propi Puigdemont que aclareixi el que ha de fer. Tot i això, ha remarcat que no serà un congrés per repartir "cadires", sinó que posaran tot l'èmfasi a erigir Junts en la gran alternativa al Govern "espanyolista de Salvador Illa, investit amb el suport de PSC, ERC i Comuns".

La intenció de Junts amb el pròxim congrés és obrir les portes a votants "desorientats" d'ERC, que van confiar el seu vot als republicans i que van obtenir "l'efecte contrari al que pretenien", perquè van acabar servint per investir Illa: "ERC ha trencat el bloc independentista", ha denunciat Turull. Per atraure aquests votants, Junts posarà com a "prioritat l'eix nacional", l'objectiu de la independència, i ampliarà les seves fronteres a "moltíssimes sensibilitats" ideològiques que comparteixin aquesta meta. Amb tot, Turull ha considerat que el moviment independentista es va reactivar des del passat dijous amb el retorn de Puigdemont a Barcelona: "L’autoestima i l’autoconfiança del moviment independentista es va rellançar i va estar liderat pel president Puigdemont". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!