Carles Puigdemont era a Barcelona des de dimarts a la nit. Així ho ha confirmat el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, en una entrevista a RAC1. Concretament, va arribar per sopar a la capital de Catalunya, que no trepitjava des de finals d'octubre del 2017, va dormir a la ciutat i hi va passar tot el dia de dimecres sense ser detingut. Dijous al matí, una hora abans de l'inici del ple d'investidura, va aparèixer públicament en un acte de rebuda institucional a l'Arc de Triomf, va pronunciar un discurs de cinc minuts i, després, va marxar mentre la comitiva de Junts es dirigia al Parlament.

🔴 Última hora de Puigdemont, DIRECTE | Reaccions al seu retorn a Catalunya

 

Segons Turull, Puigdemont també tenia la intenció d'entrar a la cambra i exercir els seus drets polítics en la investidura d'Illa, on finalment no va exercir el seu vot, però en veure l'operatiu policial que es va desplegar per detenir-lo, va decidir que havia de marxar: "En veure que feien un desplegament que no s'havia vist fins ara, amb un operatiu policial sense precedents, va començar a prendre decisions". Segons el secretari general de Junts, que explica que tampoc no ha parlat amb el conseller de l'Interior, Josep Ignasi Elena, Puigdemont tampoc no volia, per "respecte" als Mossos, que es produís la imatge de la detenció. 

Puigdemont, cap a Waterloo

Jordi Turull va acompanyar en tot moment el president en la seva tornada, va passar dimecres amb ell el dia a Barcelona i va ser qui caminava al seu costat abans d'arribar al carrer Trafalgar, on llavors s'hi van unir la resta de representants de Junts que van fer comitiva fins a l'escenari de l'Arc de Triomf. Ha explicat que va marxar amb Puigdemont després de l'acte i que van sortir junts del país. Turull ha fet nit a la Catalunya Nord, tot i que aquest matí ja era de nou al Principat. Per la seva part, Puigdemont ha tornat cap a Waterloo, on ha viscut durant els seus anys a l'exili, tret de l'última campanya electoral al Parlament, quan es va instal·lar precisament a la Catalunya Nord. 

Després d'abandonar l'escenari de l'Arc de Triomf, a pocs metres del parc de la Ciutadella, Puigdemont no s'ha tornat a pronunciar públicament, més enllà de compartir un missatge a les xarxes socials compartint el seu discurs. El seu advocat, Gonzalo Boye, va assegurar ja després de la investidura d'Illa que el president havia "marxat a casa", una afirmació que Turull ha precisat, mentre que Lluís Llach, com a president de l'Assemblea, també s'ha pronunciat a través d'X i, a petició del president, ha confirmat que aquest està "sa, estalvi i, sobretot, lliure".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!