El president a l'exili Carles Puigdemont va triomfar aquest dilluns a X, antic Twitter, amb la seva reacció després de saber que el jutge Pablo Llarena havia decidit esquivar l'amnistia i mantenir les ordres de detenció contra ell i contra els consellers Toni Comín i Lluís Puig. Puigdemont va tractar de mafiosos els jutges del procés: "La Toga Nostra", evocant la forma com es coneix arreu del món la màfia siciliana, la Cosa Nostra. Aquest dimecres, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, també s'ha apropiat a X d'aquestes paraules per descriure els jutges del procés després de llegir una informació titulada "L'escletxa en l'argumentari del Suprem per deixar la malversació fora de l'amnistia", que ha publicat RAC1.

L'emissora ha examinat les dues interlocutòries que va emetre dilluns el Tribunal Suprem, en què declara no amnistiable el delicte de malversació, i, per tant, deixa fora de l'àmbit d'aplicació de la llei el president a l'exili Carles Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras, i els exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa. El Suprem també manté les ordres de detenció a l'Estat contra Puigdemont, Comín i Puig, l’aixeca contra Marta Rovira i no arxiva la inhabilitació de Junqueras, Romeva, Turull i Bassa fins al 2030 i 2031. Després de rellegir-les assegura que ha trobat una escletxa en l'argumentari dels jutges Pablo Llarena i Manuel Marchena podria desmuntar un dels arguments que fan servir per deixar el delicte de malversació fora de la llei.

Una norma que ni tan sols està aprovada

Jordi Turull carrega contra el Tribunal Suprem i, sobretot, contra els jutges del procés, a qui acusa d'haver criticat la llei d'amnistia quan encara no estava ni aprovada. A més, el dirigent de Junts fa referència a la informació publicada per l'emissora, que recorda que un dels arguments de Llarena i Marchena era que l'amnistia també exclou els delictes que hagin pogut afectar els interessos financers de la Unió Europea. El Suprem apuntala aquest argument amb una directiva europea que no està ni aprovada; una norma pensada per combatre la corrupció, que el PP va modificar per col·locar-hi una esmena, amb el suport de Vox, en contra de les amnisties per malversació. Llarena i Marchena fan referència diverses vegades a aquesta directiva en les seves interlocutòries de dilluns i la donen per bona, quan encara falta molt perquè rebi el vistiplau definitiu del Parlament Europeu. És per això que Turull critica La Toga Nostra, per boicotejar l'amnistia aferrant-se "a una hipotètica normativa que no està ni tan sols aprovada". El secretari general de Junts conclou que s'estan estudiant totes les accions legals i polítiques contra aquests jutges. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!