Tot i que ha deixat clar que no vol valorar la proposta del govern de coalició format per PSOE i Unidas Podemos sobre la reforma del delicte de la sedició, tal com ho va definir aquest dijous Pedro Sánchez en el seu anunci, fins que es conegui el text i tots els seus detalls, Jordi Turull també ha estat taxatiu a l'hora de recordar que per ell i per Junts, els fets del 20 de setembre o de l'1-O "no són un delicte". "Hem de veure la lletra petita i si s'assumeix o no si el que va passar l'1-O és delicte. Per nosaltres clarament no és un delicte", ha resumit el secretari general de Junts i que va ser condemnat a 12 anys de presó per, entre d'altres, el delicte de sedició.
🔴 Reforma del delicte de sedició, última hora | DIRECTE
Tot i que en la seva roda de premsa el president Pere Aragonès ha utilitzat el terme "derogació" del delicte de sedició, Jordi Turull ha volgut recordar les paraules utilitzades pel president del govern espanyol a l'hora d'anunciar la proposició de llei, ja que Pedro Sánchez "parlava de reforma i modificació, adaptar-lo als països europeus". Per tant, Turull ha considerat en una entrevista a RAC1 que amb aquestes paraules no es pot dir que s'hagi avançat en la desjudicialització del conflicte, tal com defensen des d'ERC, com a resultat de la negociació amb l'Estat en la taula de diàleg. El president Puigdemont s'ha pronunciat de manera similar, desconfiant d'aquest anunci.
"Si canvien el delicte no tindran el nostre suport"
En una altra entrevista a TV3 i sempre parlant des de la prudència en no conèixer el contingut del text, Turull ha expressat la seva preocupació davant la possibilitat que "es rebaixi la gravetat de la judicialització, però no s'elimini", ja que, ha insistit, els fets de l'1-O i de tot el que envolta el referèndum d'autodeterminació. "Si es consolida la idea que això és un delicte, evidentment no és una bona notícia i tampoc pot ser aplaudit per part de l'independentisme", ha dit, en referència a les declaracions del president Aragonès. "Nosaltres partim de la base que fins ara l'Estat ha perseguit les idees, amb un delicte que no tenia homologació a altres estats. Si el canvien per un altre delicte per continuar perseguint l'independentisme no tindrà el nostre suport".
A més, també ha posat sobre la taula que, abans de celebrar res, s'ha de veure com interpreta el Tribunal Suprem aquests canvis: "A veure com s'aprofita el TS d'aquest nou redactat per seguir perseguint l'independentisme. Amb tot, però, també ha deixat clar que si el fet de convertir el delicte de sedició en un de "delictes públics agreujats ha de servir per castigar els policies que van atonyinar la gent, ens ho mirarem d'una altra manera".
Turull s'ha pronunciat així aquest matí en una línia molt similar a la del president Carles Puigdemont, de qui ha dit que comparteixen la visió sobre la situació a l'espera de veure el text complet i que se'ls resolguin els dubtes. "Ell sempre ha dit que no va de solucions personals, sinó de resoldre el conflicte polític a Catalunya. És un diagnòstic compartit, sempre amb les esperances posades en les instàncies europees".