El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha sortit a desmentir les afirmacions del portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, que ha assenyalat aquest matí en una entrevista a la Cadena SER que les negociacions de la confluència encapçalada per Yolanda Díaz amb Esquerra Republicana i Junts per Catalunya avancen "de forma positiva". Turull ho ha negat en una piulada recorrent a la ironia: "Primera notícia, almenys pel que fa a Junts". Al llarg d'aquesta setmana, s'estan intensificant els contactes per abordar la configuració de la mesa del Congrés dels Diputats, que s'escollirà el proper 17 d'agost. Aquesta serà una primera prova de foc tant per a Alberto Núñez Feijóo com per a Pedro Sánchez. En el cas del socialista, pot ser clau per saber amb quins suports podria comptar amb posterioritat per a una eventual investidura que li permetés revalidar la presidència del govern espanyol, amb els focus posats en Junts per Catalunya, que també serà essencial el paper que jugui en la votació del dijous vinent.
Durant l'entrevista a la SER, Urtasun ha demanat mantenir una "certa discreció" de com "avancen" aquests contactes, però ha assenyalat que "tothom és conscient que ERC, Junts i el conjunt de les formacions progressistes volem que això surti bé". "No crec que ningú estigui pensant en aquests moments en donar una segona oportunitat al PP i Vox amb una repetició electoral, i a més amb un Vox cada vegada més radicalitzat on es va imposant el bàndol ultra d'una manera més clara", ha apuntat. Malgrat admetre que serà una negociació "complexa", des de Sumar veuen amb optimisme que hi hagi tant una majoria progressista a la mesa com una investidura de Pedro Sánchez, a qui alhora han volgut donar un toc d'atenció per "manca d'ambició" a l'hora de negociar un nou govern de coalició. Les declaracions d'Urtasun han molestat a Junts i per això Jordi Turull ha sortit a desmentir les paraules del portaveu de Sumar.
Primera notícia, almenys pel que fa a @JuntsXCat https://t.co/LEw3Qwj3JU
— Jordi Turull i Negre (@jorditurull) August 9, 2023
El PSOE advoca per una mesa "plural" i diversos partits dins de Sumar veuen bé que la presidència sigui per a un partit sobiranista
La pantalla més immediata, doncs, és l'elecció de la presidència, les quatre vicepresidències i les quatre secretaries de la mesa del Congrés dels Diputats. Aquest dimarts es va conèixer que l'actual presidenta de la cambra baixa en funcions, Meritxell Batet, no repetirà al càrrec. El principal escenari amb el qual s'està treballant en aquestes negociacions discretes és que s'incorpori a l'òrgan rector del Congrés algun membre d'una formació sobiranista. En una entrevista a TVE, el ministre d'Indústria en funcions, Héctor Gómez, no ha negat aquesta possibilitat i, en declaracions des de la cambra baixa per recollir l'acta, l'expresidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, s'ha mostrat "convençuda" que la mesa serà "plural". Des de Sumar, Ernest Urtasun ha defensat que els "partits nacionalistes han de formar part" de la mesa i ha admès que estan estudiant "quines butaques poden ocupar".
Tampoc es tanca a la presència d'un partit sobiranista a la mesa el Partit Popular, que també aspira a la presidència del Congrés i que, de fet, podria tenir més opcions si el PSOE no compta amb el vot favorable de Junts i des de Génova aconsegueixen tancar el suport de Coalició Canària. Els populars podrien aplegar el suport de Vox, UPN i el partit canari per liderar la mesa, fet que els situaria amb 172 vots favorables pels 171 que els socialistes tindrien amb Sumar, ERC, Bildu, PNB i BNG. Per ser elegit president del Congrés, en primera votació cal arribar a la majoria absoluta, mentre que en la segona s'escull per majoria simple el diputat que té més vots favorables. De fet, en aquesta segona votació, la votació es limita als dos diputats que més suports han aplegat durant la primera, amb la possibilitat (també) de votar en blanc o nul.
Al llarg d'aquesta setmana, a més, han aparegut altres dirigents de partits que formen part de Sumar que s'han mostrat partidaris d'avaluar que la presidència del Congrés no recaigui en el PSOE, sinó en alguna formació sobiranista. Així ho va assenyalar Enrique Santiago, líder del PCE i un dels homes més propers a Yolanda Díaz, que va reivindicar "no descartar cap proposta" en aquest sentit. Per la seva banda, Joan Baldoví, portaveu de Compromís a les Corts Valencianes, anava més enllà i declarava que li semblaria "molt bé" que la tercera autoritat de l'Estat fos d'un partit sobiranista perquè "reflectiria la pluralitat dels resultats". "La presidència del Congrés no té per què ser sí o sí per al PSOE", va afegir. També ho va apuntar el dilluns l'exportaveu d'Unidas Podemos al Congrés, Pablo Echenique, en un article. En canvi, s'ha mostrat menys procliu a aquesta eventualitat el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, que ha defensat la "legitimitat" dels socialistes per seguir encapçalant la mesa de la cambra baixa espanyola.