Hermetisme dels partits i candidats en les negociacions d'investidura per a la presidència de la Generalitat. Mentre les mirades estan focalitzades en la campanya per a les eleccions europees, el primer pas és la constitució de la Mesa del Parlament el pròxim 10 de juny, just l'endemà dels comicis europeus. Tot i que hi ha molt poques pistes sobre els contactes entre les formacions, aquest dimecres el líder del PSC i guanyador de les eleccions, Salvador Illa, ha tret el cap carregant contra “qui vol bloquejar i no respectar els resultats de les urnes”. “Els qui vulguin bloquejar i embolicar les coses, crec que s'equivoquen. Tot el que sigui allunyar-se d'un respecte escrupolós del que van dir els ciutadans, va pel mal camí”. Les paraules d'Illa han obtingut la reacció del secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, qui ha desmuntat els arguments d'Illa posant-lo davant del mirall a través d'una piulada a X.

Illa fa servir els arguments de Feijóo contra Sánchez”, ha etzibat Turull, que li ha recordat l'acord dels socialistes amb el Partit Popular i els Comuns a l'ajuntament de Barcelona per evitar una alcaldia de Xavier Trias. “Embolicar les coses és pactar amb el PP per arrabassar l'alcaldia de Barcelona a Xavier Trias. Embolicar les coses és fer campanya dient que s’ha d’aturar la dreta i després pactar, votar i manifestar-se amb ella”, ha insistit el secretari general de Junts per Catalunya. 

Puigdemont i Illa, els dos candidats a la investidura

Tot i l'hermetisme en les negociacions, el president a l'exili i candidat de Junts, Carles Puigdemont, ja va manifestar la mateixa nit electoral la seva intenció de presentar-se a la investidura per tornar a ser president de la Generalitat. Malgrat que l'independentisme no suma majoria absoluta, Puigdemont considera que el projecte independentista entre Junts, ERC i la CUP té més suports que el del socialista. En canvi, Salvador Illa considera que ha guanyat les eleccions i pot sumar una majoria absoluta per la seva investidura amb un tripartit entre PSC, ERC i els Comuns

La CUP, a més, ha anunciat aquest dimecres que aquesta setmana tindran una reunió amb el president Puigdemont de forma telemàtica per explorar possibles acords. Els anticapitalistes, a més, busquen tenir grup propi després d'aconseguir únicament 4 diputats. Amb els números actuals compartirien grup mixt amb Aliança Catalana, però podrien pactar amb alguna formació per poder formar grup propi. En tot cas, dependrà de la decisió d'Esquerra Republicana, que podrà pactar tant amb Junts per Catalunya, com amb els socialistes. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!