El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha respost amb contundència a la notícia que un ciutadà ha demanat el seu indult pel que fa a la inhabilitació a càrrec públic que se li manté fins a l'any 2030 perquè el Tribunal Suprem no li vol aplicar la llei d'amnistia. En un missatge a la xarxa X, l'exconseller ha demanat al desconegut sol·licitant, que ho ha fet en nom seu, que retiri aquesta petició, i també al Ministeri de Justícia per tal de no "blanquejar" l'incompliment de l'alt tribunal espanyol, a qui qualifica #LaTogaNostra, en aplicar-li la norma de l'oblit penal.
En concret, el Ministeri de Justícia ha demanat al Tribunal Suprem un informe sobre la petició d'indult d'un ciutadà per a Turull, a més dels republicans Oriol Junqueras, Dolors Bassa i Raül Romeva, que va presentar al juliol, després que el tribunal va resoldre que no els esborraria tota responsabilitat. L'alt tribunal espanyol sosté, en un enrevessat argument jurídic, que els líders polítics es van enriquir amb la malversació de l'1-O pel qual els va condemnar el 2019.
Reclamació al Suprem
Precisament, Turull, a través del seu advocat Jordi Pina, va presentar fins a tres escrits de queixa a la sala penal del Tribunal Suprem perquè no es tramitaven els seus recursos contra la negativa de l'alt tribunal. Finalment, aquesta setmana la lletrada de l'Administració de Justícia del tribunal ha enviat els escrits de totes les parts, i la sala presidida pel magistrat Manuel Marchena, no pot trigar a donar-los resposta. La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat també comparteixen que cal aplicar l'amnistia als quatre polítics.
Puigdemont també ho denuncia
El president a l'exili i diputat de Junts, Carles Puigdemont, també ha denunciat, a través del seu advocat Gonzalo Boye, que el jutge Pablo Llarena no ha respost el seu recurs per no aplicar-li la llei d'amnistia, i que va deixar passar els dies fins a arribar al mes d'agost, que és inhàbil judicialment si no és una causa urgent, com ara una persona en presó preventiva.
Petició d'entitats i advocats
La primera petició d'indults als 9 presos polítics, un cop van ser condemnats per sedició i malversació de fons pel Tribunal Suprem, van ser presentades per particulars i entitats, en lloc de les seves defenses. En concret, l'advocat Francesc Jufresa va ser el primer que va presentar-lo per a tots ells. L'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, i l'expresident d'Òmnium, Jordi Cuixart, condemnats a 9 anys de presó, van expressar obertament que no volien l'indult perquè volien que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) revisés el seu cas, i que actualment està pendent. Turull tampoc va respondre quan se li va requerir sobre l'indult.
Finalment, l'estiu del 2021, el govern de Pedro Sánchez va concedir l'indult als 9 líders polítics i socials, que ja feia uns tres anys que estaven a la presó. Això no obstant, els va mantenir, el càstig de la inhabilitació fins al 2030 i 2031, que encara tenen els quatre condemnats per malversació perquè el Suprem no els vol aplicar l'amnistia.