Després d'una jornada d'anades i vingudes, el PP ja ha trobat lloc per Jorge Fernández Díaz al Congrés: president de la Comissió de Peticions. L'exministre d'Interior ha acabat relegat en una comissió menor a la qual no es necessita votació per accedir a la seva presidència.

Els populars han hagut de renunciar a nomenar-lo president de la Comissió d'Exteriors com es volia en un primer moment a causa del boicot promogut pel PNB al Congrés. Davant la possibilitat de patir un escarni públic, el PP ha decidit retirar la candidatura i ha proposat a la comissió ajornar la decisió amb l'objectiu que el PSOE "recapacités". Més tard, s'ha intentat trobar-li lloc a la presidència del Tribunal de Comptes, cosa que al final també ha estat descartada.

Finalment, aquest vespre el grup parlamentari popular ha remès un escrit a la Taula del Congrés en el qual proposa l'exministre Jorge Fernández Díaz per presidir la Comissió de Peticions de la Cambra, ja constituïda, pel que no requereix votació. Segons ha informat el PP a través del seu compte a Twitter, es tracta de substituir la presidenta de la Comissió de Peticions, la diputada Pilar Rojo Noguera, que causa baixa, per Jorge Fernández.

Equilibris al reglament

El PP apel·la a l'article 40, en relació amb el 48 i el 49.1 del reglament de la Cambra, per comunicar aquests canvis en la Comissió de Peticions, que va ser de les primeres en constituir-se, per la qual cosa ja no és necessari votar la presidència.

D'aquesta manera, l'ajustament en la presidència o en qualsevol altre lloc no requereix votació. A més, el reglament assenyala que l'esmentada comissió estarà presidida per un diputat del grup majoritari.

La Comissió de Peticions del Congrés es considera una de les menys rellevants de la cambra baixa i està formada per només set diputats, mentre que normalment hi ha uns 45 parlamentaris per comissió. El seu funcionament està regulat per l'article 49 del Congrés i es dedica a examinar cada petició, individual o col·lectiva que arribi dirigida a les Corts.