L'expresident de la Generalitat, José Montilla, s'ha mostrat obertament a favor del retorn de Carles Puigdemont a Catalunya amb l'aplicació de la llei d'amnistia "desitjo el seu retorn i tant de bo no hagués marxat mai. Tant de bo no hagués hagut de marxar ningú", ha afirmat. En una entrevista a TV3 aquest dilluns Montilla ha assegurat que la tornada de Puigdemont no canviarà el tauler polític a Catalunya, ja que segons ha recordat ha estat candidat en 3 ocasions "no ha tornat perquè ha pensat que igual podria quedar empresonat. És lliure de gestionar aquestes coses com vulgui", però ha reflexionat que no creu que sigui un element determinant a l'hora de formar un govern a Catalunya. 

Aplicació de l'amnistia 

Montilla ha afirmat que sabien que es trobarien problemes per part dels jutges en el moment d'haver d'aplicar la llei de l'amnistia "tenen determinades funcions en les quals ningú els pot substituir". Tot i que, s'ha mostrat positiu perquè és un camí en el qual s'ha començat a transitar i hi ha persones que ja han estat amnistiades. Tanmateix, l'expresident ha advertit que "a mesura que vas escalant" en la via judicial "hi ha més resistència".  

En una entrevista l'any passat, Montilla va afirmar que qui vulgui parlar d'amnistia, hauria de dir que no ho tornarà a fer, preguntat sobre aquesta qüestió, ha puntualitzat que considera que seria necessari que l'independentisme "per respecte als seus votants" hauria de reconèixer "ens vam equivocar i vam pecar d'optimistes" en relació amb el Procés. En aquest sentit, Montilla ha assegurat que hi ha persones que ja ho van afirmant, però, en canvi, els responsables del 6 i 7 de setembre del 2017 "els de la declaració unilateral d'independència" no ho han fet. "No passa res per reconèixer que t'has equivocat, tots ens equivoquem". A més, ha advertit que la lluita per l'hegemonia de l'independentisme "no està del tot resolta", tot i que, les eleccions del 12-M van situar Junts per Catalunya per davant d'ERC "han de mantenir aquesta ficció de no dir res, però saben perfectament que no ho tornaran a fer". 

Acord per al govern a Catalunya

Amb una possible repetició electoral a Catalunya a l'horitzó, Montilla ha apuntat que s'han d'analitzar les opcions reals per formar govern a Catalunya. En aquest sentit, ha assenyalat que el 2003 i el 2006 hi havia més opcions, com que ERC i CIU haguessin pactat perquè sumaven majoria. "Ara mateix és una broma pensar que Junts i ERC puguin repetir govern", ha apuntat. Sobre aquesta qüestió, ha apuntat que no existeix una "majoria nacionalista independentista que sumi". Amb aquesta situació sobre la taula, ha plantejat tres escenaris: un govern amb minoria de suports parlamentaris, un govern de coalició o una repetició electoral. Tanmateix, ha considerat que significaria donar una oportunitat "per tercera vegada" a Carles Puigdemont i ha recordat que "no les ha guanyat mai, ni el 2017, ni el 2021, ni ara". A més, també ha plantejat que podria suposar donar una nova oportunitat a l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, "que igual milloraria els seus resultats". Així doncs, ha afirmat "no hi ha opció, o un govern de Salvador Illa amb pactes amb ERC i comuns o coalició o anem a repetició electoral". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!