El director de l'Oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, s'està recuperant d'una intervenció d'urgència per una hemorràgia cerebral a conseqüència d'un aneurisma esdevingut la setmana passada. Ho ha fet públic el president Puigdemont a través d'X, des d'on assegura que la reacció "a temps i extraordinària" dels professionals sanitaris fa que la recuperació sigui "molt bona". Tanmateix, explica que "encara queden setmanes d'incertesa" que el mantindran de baixa una temporada. "Agraeix profundament les mostres d’afecte que li arriben, que per raons òbvies de moment no pot correspondre de manera personal", subratlla el president. 

Alay fins ara ha estat un home clau a l'exili. Home molt pròxim al president Puigdemont, és historiador, polític i professor universitari català. El director de l'Oficina de Carles Puigdemont, de fet, acompanyava el president quan el líder de Junts va ser arrestat el 25 de març del 2018 per la policia alemanya a Neumünster. Tres dies després, el mateix Alay també va ser detingut per la policia espanyola i posat en llibertat després de declarar. El jutge de l'Audiència Nacional va arxivar el cas, però el 2019 un altre jutge el va reobrir.

Cas Volhov i cas Tsunami

Alay també és investigat en el marc de l'operació Volhov, la trama russa del procés, i del cas de Tsunami Democràtic. En el primer cas, el jutge del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, l'investiga per les presumptes relacions de l'independentisme català amb Rússia, que podria acabar amb una possible imputació per un presumpte delicte d'alta traïció. De fet, és un dels casos que Junts per Catalunya busca blindar dins de la llei d'amnistia.

Alay també està sent investigat per un presumpte delicte de terrorisme per les protestes postsentència de Tsunami Democràtic. Juntament amb Alay, el jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, investiga el president Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, juntament amb vuit dirigents més, entre els quals hi ha Ruben Wagensberg, pel mateix delicte. Aquest és un altre cas que Junts vol introduir dins de la llei d'amnistia, per tal que els jutges no puguin continuar en les acusacions. 

Precisament, aquest cas Tsunami ha estat notícia aquest diumenge, després que el fiscal del Tribunal Suprem s'hagi oposat a investigar el president Puigdemont per un delicte de terrorisme

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!