El ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, ha entonat el mea culpa i ha demanat perdó als indis americans, després que dilluns va menystenir la massacre dels amerindis quan va dir que "només n'havien mort quatre". L'afirmació de Borrell va provocar una monumental polèmica, que ha indignat els indis d'Amèrica i començava a transcendir a l'opinió pública americana.
Paral·lelament, el fet que Borrell es mantingui al govern després d'aquesta frase i de la multa per haver venut les seves accions d'Abengoa usant afirmació privilegiada ha obert les especulacions sobre si és un ministre imposat pel rei Felip VI. En aquest sentit s'han pronunciat el president a l'exili, Carles Puigdemont, i la periodista Pilar Rahola.
Borrell s'ha vist obligat a tancar la polèmica entonant públicament el mea culpa, en un fil de tuits.
El lunes pasado me referí de manera excesivamente coloquial, lo que lamento, a la quasi aniquilación de nativos americanos en el actual #EstadosUnidos por los colonos. Lo hice mientras explicaba que construir una unión federal en EE.UU. fue más sencillo que en #Europa (1/3)
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) 28 de novembre de 2018
porque, además de compartir idioma, las colonias originales no se habían enfrentado en guerras sangrientas entre ellas durante siglos, como ocurrió en el Viejo Mundo. Al contrario, se unieron para acabar con los habitantes primigenios de América del Norte. (2/3)
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) 28 de novembre de 2018
Esto se hizo, de hecho, a gran escala y no debe minusvalorarse. Todo mi respeto y solidaridad con la comunidad nativa americana. (3/3)
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) 28 de novembre de 2018
Aquestes són les polèmiques afirmacions que va fer Borrell.
Borrell: “Als EUA l’únic que van fer va ser matar quatre indis”. Qui diu quatre diu més del 80% dels indígenes exterminats, no? Quin ridícul i quina vergonya @JosepBorrellF
— Joan Mangues (@jmangues) 27 de novembre de 2018
pic.twitter.com/pjCIHXfqFk