El ministre espanyol d'Exteriors i Cooperació, Josep Borrell, ha considerat aaquest dilluns que les relacions diplomàtiques amb Bèlgica seran més fàcils ara que els nacionalistes flamencs de l'N-VA han deixat la coalició del Govern federal, després dels últims enfrontaments per la situació catalana.
"El que ha ocorregut ve a clarificar la situació en el que concerneix a Espanya: que aquest partit flamenc no tingui carteres ministerials des de les quals atacar Espanya, sens dubte, ens facilitarà la vida", ha indicat Borrell en arribar a un Consell de ministres de la Unió Europea.
Borrell ha respost així preguntat per la sortida de l'N-VA del Govern belga, després de retirar aquesta formació el seu suport al pacte de l'ONU sobre migració que el primer ministre belga, el liberal Charles Michel, sí que ha abonat.
"Situació d'incoherència"
"Fa uns dies anticipava la meva preocupació per una situació d'incoherència dins del Govern belga entre el partit nacionalista flamenc i la presidència del Govern", ha recordat Borrell en referència als últims comentaris del ministre belga de Defensa, Sander Loones, de l'N-VA, sobre la situació dels polítics independentistes catalans a la presó.
El ministre espanyol ha dit que serien objecte d'una "comunicació diplomàtica" a fi d'"expressar el nostre desgrat per aquesta classe de manifestacions".
"Tancats per més d'un any. Sense ser jutjats", comentava Loones l'1 de desembre en el seu compte de Twitter sobre Jordi Sànchez i Jordi Turull, que havien iniciat una vaga de fam per pressionar el Tribunal Constitucional i denunciar que bloqueja els seus recursos i els impedeix accedir a la Justícia europea.
El ja exministre belga afegia que "el jutge espanyol ni tan sols s'ocupa de la seva demanda. Per evitar que el Tribunal de Drets Humans pugui pronunciar-se".
El malestar d'Espanya
Espanya ha mostrat el seu malestar amb comentaris de polítics belgues sobre la situació a Catalunya diverses vegades.
A l'octubre, Espanya va retirar l'estatus diplomàtic al delegat de la regió de Flandes a Madrid, André Hebbelinck, en protesta per les declaracions "inacceptables i impròpies d'un país amic i aliat" del president del Parlament flamenc, Jan Peumans, sobre Catalunya i el procés independentista.
Borrell va convocar llavors l'ambaixador belga a Madrid, Marc Calcoen, per traslladar-li personalment el malestar d'Espanya per aquestes declaracions.
Va ser la tercera vegada en menys d'un mes que l'ambaixador belga va ser convocat pel Ministeri d'Exteriors espanyol com a protesta per les paraules de Peumans, que havia considerat "inadmissible" que els líders independentistes catalans seguissin a la presó i va sostenir que "tancar polítics és un acte de violència".
Havia reiterat, a més, que el Govern espanyol era "incapaç de complir les condicions per formar part d'una Europa democràtica".