El ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, s'ha reunit amb el dictador de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang Nguema, a Nova York tot aprofitant l'Assemblea General de l'ONU, on hi assisteixen tots dos. Obiang, que porta 38 anys al poder, s'ha enriquit notablement al càrrec gràcies als recursos petroliers, mentre el seu país pateix índex educatius i sanitaris pèssims. Tot i que l'agència Europa Press afirma que Borrell "ha realitzat una salutació protocolària" a Obiang, per després reunir-se amb el ministre d'Exteriors guineà, Simeón Oyono Esono, la versió del govern guineà és prou diferent. Segons l'Oficina de Premsa presidencial guineana, Obiang ha mantingut una audiència amb Borrell (i aporta imatges que semblen confirmar-ho). Les fonts guineanes no indiquen els motius de la trobada. Europa Press afirma que Borrell hauria parlat amb el seu homòleg de Guinea Equatorial sobre la commemoració dels 50 anys de la independència guineana (que s'acompleixen aquest 12 d'octubre), de la tasca de Guinea al Consell de Seguretat de l'ONU i de les relacions bilaterals econòmiques i culturals.
Les complicitats del PSOE amb la dictadura guineana
Tot i que el PSOE es va mostrar molt crític amb la complicitat del govern de José María Aznar amb la dictadura guineana, quan Zapatero va arribar al poder va mostrar-se molt flexible front a Obiang. Els principals avaladors del règim guineà davant els socialistes espanyols eren José Bono i Miguel Ángel Moratinos. Bono va liderar (junt a Duran i Lleida) un viatge de parlamentaris espanyols a Guinea el 2011. En realitat es tractava d'un acte de desgreuge perquè un any abans el Parlament espanyol havia anul·lat la visita prevista del dictador a l'hemicicle per les protestes anunciades dels grups d'esquerres. Bono, com a president del Parlament, va protagonitzar un dels capítols de major baixesa del parlamentarisme espanyol a l'humiliar-se davant la dictadura, disculpar-se per no haver acceptat la visita a l'hemicicle d'un dictador que manipula totes les eleccions, i excusar-se tot dient que "És més allò que ens uneix que allò que ens separa". Moratinos ha efectuat sovint tasques de lobbing per a la dictadura guineana, i en una ocasió, el 2013, fins i tot va participar a una trobada del Movimiento de Amigos de Obiang, una organització destinada a adular al dictador i a intentar eixamplar la seva base social. En una ocasió, el 2014, Zapatero, ja ex president, va acompanyar Bono i Moratinos en un breu viatge a Guinea, per fer tasques de lobbing en favor d'empresaris espanyols.
Les complicitats de la dictadura amb la unitat d'Espanya
El govern guineà està profundament marcat per la dictadura franquista. El mateix dictador és un militar que havia format part de la Guàrdia Colonial en ple franquisme i que va fer la seva formació a l'ultraconservadora Acadèmia Militar de Saragossa. Molts dels seus col·laboradors més veterans han passat per l'exèrcit espanyol o per institucions feixistes com la OJE o la Sección Femenina. És el cas de l'ambaixadora de Guinea Equatorial a Espanya, que després del referèndum de l'1 d'octubre es va apressar a enviar un missatge de solidaritat al govern espanyol en què manifestava el seu suport a la unitat d'Espanya i negava el dret d'autodeterminació de Catalunya. El 2 de novembre de l'any passat, un mes després del referèndum, l'ambaixador espanyol, Guillermo Antonio López Mac-Lellan, va ser rebut en audiència pel ministre delegat d'Afers Estrangers guineà, Salomón Nfa Ndong. El diplomàtic espanyol va agrair els missatges que Obiang havia enviat a Mariano Rajoy i al Rei en suport de la unitat d'Espanya i en contra de la declaració d'independència.