Ha canviat la cartera, però no les formes. Josep Borrell és des de fa pocs mesos l'alt representat de la Unió Europea per a la Política Exterior, o dit d'una altra manera, el cap de la diplomàcia europea. Tot i que amb el nou càrrec va implícit el saber mantenir el to i els equilibris per no encendre polèmiques del no res, l'exministre ha ensopegat amb unes controvertides declaracions en les quals qüestiona els joves que, com Greta Thumberg, es mobilitzen contra el canvi climàtic arreu d'Europa. Les seves paraules han irritat, fins i tot, a les seves pròpies files. 

La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica del govern Sánchez, la socialista Teresa Ribera, ha expressat públicament el seu malestar pels postulats de Borrell. No ha calgut que cap periodista li fes la pregunta incòmoda. Ha estat ella mateixa qui ha decidit fer un tuit esmenant el seu company socialista. "Els joves són creixentment conscients de l'elevadíssim cost que té no actuar contra el canvi climàtic; agraeixo profundament que es manifestin; i a tots ens toca fer més, millor i més ràpid per afrontar l'emergència climàtica". Seguidament enllaça la notícia d'El País que es fa ressò de les declaracions de Borrell. 

Durant una conversa pública amb el seu predecessor, José Manuel García Margallo, Borrell va referir-se irònicament al "síndrome Greta" per advertir dels costos que pot tenir la lluita contra el canvi climàtic. I va posar a la diana els Fridays for Future. "Está bé sortir a manifestar-se fins que et demanen contribuir a pagar-ho. M'agradaria saber si els joves que surten a manifestar-se a Berlín són conscients de quant valen aquestes mesures i si estan disposats a rebaixar el seu nivell de vida per subsidiar els miners polonesos". Borrell en estat pur.