L'exconseller i membre del patronat de la Fundació Irla, vinculada a ERC, s'ha mostrat pessimista després de la decisió de Junts de sortir del Govern Aragonès, i ha pronosticat que "la bifurcació durarà anys". Al seu entendre, el beneficiat d'aquesta crisi serà el PSC.

🔴 Consulta Junts, última hora dels resultats i la crisi de Govern

Huguet també ha carregat amb duresa contra "la cúpula del Consell de la República", en al·lusió al president a l'exili, Carles Puigdemont, a qui ha atribuït el decantament final dels resultats de la consulta. 

"Final d'etapa. La via estrictament insurreccional ha guanyat a Junts i la implicació directa en els resultats de la cúpula del Consell de la República fa d'aquest organisme 1 opció encara més sectària i gens transversal. Bifurcació que durarà anys. Lamentablement en benefici del PSC", ha apuntat.

La militància de Junts ha dit no a seguir al Govern de Pere Aragonès. Després de dos dies de votacions, el 55,73% dels militants d'aquesta formació han contestat negativament a la pregunta: "Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern de la Generalitat?". El 42,39 han votat a favor de continuar al Govern i un 1,88%, en blanc. La decisió, que equival a prémer un botó d'autodissolució de la coalició de Govern, ha estat adoptada amb una participació molt alta, el 79,18% dels 6.465 afiliats al partit. Les urnes electròniques s'han obert a les 17 hores d'aquest divendres després que les votacions van començar a les 0 hores de dijous. L'executiva del partit es troba reunida en aquests moments per avaluar els resultats i acordar la resposta abans de comparèixer davant la premsa. 

La decisió de la militància no afectarà només a la continuïtat de Junts al Govern, també impactarà amb contundència dins del partit que no ha amagat la profunda divisió interna que ha provocat aquest debat. La presidenta, Laura Borràs, i tots els dirigents afins s'han posicionat i han fet campanya a favor del no. De la seva banda, el secretari general, Jordi Turull, tot i que va assegurar que faria públic el seu posicionament, al final va renunciar a fer-ho emparant-se en la neutralitat que va reclamar la sindicatura electoral. Això no obstant, els dirigents afins a Turull es van pronunciar a favor de continuar a l'executiu. Tampoc el president a l'exili Carles Puigdemont va prendre partit públicament, però si ho van fer els dirigents més propers a ell, que van fer campanya a favor del no.