El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, ha apostat aquest dissabte per "confrontar a fons" amb Aliança Catalana, però no amb la intenció de "segregar" els seus votants, sinó "convèncer-los". En una entrevista aquest dissabte a Ràdio 4, Rull ha assenyalat que cal evitar "la victimització" dels partits d'extrema dreta perquè "es reforcen extraordinàriament" amb ella, però ha defensat un debat "a la totalitat, obert, cara a cara i a fons" amb aquestes formacions. El president del Parlament ha insistit a mostrar el rebuig Aliança Catalana i ha remarcat que l'extrema dreta "fa inviable la nació": Quan vas excloent determinats elements de la nació, quan el teu discurs és que facis el que facis mai podràs integrar-te i ser català, és una esmena a la totalitat a tot el que ha estat capaç de fer la nació catalana els últims decennis". Les declaracions de Rull arriben després que Junts per Catalunya hagi tancat la porta a una moció de censura contra Sílvia Orriols a Ripoll al·legant que "no és viable".
Multes al Parlament
Conscient de la tensió al Parlament per la presència de la líder d'Aliança Catalana, Rull ha explicat que la Mesa del Parlament està estudiant incloure, mitjançant la Comissió de l'Estatut del Diputat, multes en el reglament de la cambra catalana per sancionar les "intervencions que, objectivament, puguin ser discursos d'odi". La postura de Josep Rull sempre ha estat l'aposta per confrontar l'extrema dreta, així ho defensava també aquest dijous quan va afirmar que els cordons sanitaris contra l'extrema dreta "han fracassat" a Europa, i aposta per "fer confrontació sobre elements nuclears, com la dignitat humana". Rull va assenyalar que "el respecte a la dignitat humana està severament amenaçat internacionalment i nacionalment". I va alertar que "Catalunya és inviable" com a nació si és captada pels discursos d'odi, en lloc de "ser capaç d'integrar i acollir" els qui venen de fora. Rull va afirmar que "en el moment que la idea fonamental no és integrar, sinó excloure, assenyalar, estigmatitzar, és impossible construir un estat del benestar on no hi hagi ningú que en quedi al marge".
El president del Parlament també ha parlat sobre la gestió del servei de Rodalies, just després de la celebració de la Comissió bilateral d'Infraestructures i a les portes de tres reunions bilaterals més que tindran lloc aquesta setmana, Rull ha retret que "en massa casos hi ha molta gesticulació i poc resultat". En aquest sentit, ha considerat que "encara hi ha molts buits" sobre el traspàs de Rodalies i ha apuntat que "l'element clau no és qui és l'operador", sinó "tenir el control absolut sobre les inversions en la infraestructura".