Josep Rull tancarà la seva segona setmana com a president del Parlament de Catalunya reunint-se amb els tres diputats de la cambra catalana que es troben a l'exili. Després de reunir-se amb el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, a Palau, ha viatjat fins a Bèlgica, on s'ha trobat amb Carles Puigdemont a Waterloo. Demà viatjarà a Ginebra, on resideix des de finals del 2023 el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, per la causa del Tsunami Democràtic, i diumenge es veurà amb Lluís Puig a Prats de Molló, a la Catalunya Nord. Rull va deixar ben clar en la seva primera intervenció com a president del Parlament el seu compromís perquè aquests tres diputats puguin exercir tots els seus drets com a representants del poble i puguin votar en els plens, cosa que ja ha provocat recursos davant el Tribunal Constitucional. De moment, aquest ha rebutjat suspendre els vots de Puigdemont i Puig, mentre que el reglament recull el vot delegat de Wagensberg, que es troba de baixa mèdica. 

Waterloo, Ginebra, Prats de Molló

En aquesta reunió que ha tingut lloc a la Casa de la República a Waterloo, Puigdemont ha traslladat a Rull que té la intenció de presentar-se a la investidura per esdevenir president de la Generalitat, però que ara mateix no compta amb els suports i que espera trobar-los en aquests dos mesos abans no es convoquin automàticament unes noves eleccions. En la reunió que va mantenir amb el grup parlamentari de Junts durant la ronda de contactes, el seu president Albert Batet ja li va fer arribar aquesta idea. Rull també ha descartat que, amb la llei d'amnistia aprovada, Puigdemont pugui ser detingut quan torni a Catalunya per anar a un ple d'investidura: "No vull creure que hi haurà algú que no aplicarà la llei i que farà un acte de desobediència", ha dit des de Brussel·les, on també s'ha reunit amb l'eurodiputat de Junts Toni Comín i amb el delegat del Govern davant la Unió Europea. 

Demà viatjarà fins a Suïssa, on viu a l'exili el diputat d'ERC Ruben Wagensberg des de finals del 2023 per la causa del Tsunami Democràtic. Allà també hi resideix des del 2018 la secretària general d'ERC, Marta Rovira, amb qui Rull té previst trobar-se a Ginebra. A banda dels republicans, també viuen en aquesta ciutat el vicepresident d'Òmnium Cultural, Oleguer Serra, i el periodista Jesús Rodríguez, a qui ha descrit com els "nous exiliats que han hagut de venir a Europa per poder preservar els seus drets fonamentals". Tancarà aquests viatges a la Catalunya Nord, on resideix Lluís Puig, diputat per Junts en aquesta nova legislatura. En el seu cas, la trobada tindrà lloc a la Casa Macià de Prats de Molló, tot un símbol de l'exili català. A la seva tornada, diumenge rebrà al Parlament la flama del Canigó. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!