El president de la Generalitat, Salvador Illa, està mantenint reunions amb els expresidents de la generalitat, però la seva intenció és excloure a curt termini al president a l’exili Carles Puigdemont d’aquestes trobades amb l’argument que és un polític en actiu que ha tornat a la primera línia de la política catalana. El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, ha opinat aquest dissabte sobre aquesta qüestió i ha instat a Illa a què es reuneixi amb Puigdemont, al·legant que el fet que el líder de Junts estigui a l’exili “no hauria de ser un impediment”. El president del Parlament ha estat el protagonista del programa L’Hemicicle, de Catalunya Informació, on ha parlat molt clar i rotund: “Sí, sens dubte (Illa s’ha de reunir amb Puigdemont). No hi pot haver cap excepció en aquest sentit. La seva ubicació fora del territori de Catalunya no hauria de ser un impediment perquè es dugui a terme la trobada”, ha reblat Rull, qui confia que aquesta reunió s’acabarà produint. “Estic convençut que el president Illa acabarà fent el gest, m’agradaria creure-ho”, ha afegit.

Junts, sense cap de l’oposició

El president del Parlament ha parlat a bastament del nou cicle polític que oficialment començarà pròximament amb el debat de política general, que serà el primer de Salvador Illa com a president de la Generalitat. Rull respecta que el seu partit, Junts per Catalunya, hagi decidit prescindir de la figura de cap de l’oposició.  "Davant d’una situació de normalitat s’han de poder utilitzar totes les eines”, afirma, però recorda que “la figura del cap de l’oposició no és una figura obligatòria, ha de ser escollida, per tant, legítimament el grup parlamentari de Junts per Catalunya decideix no utilitzar un instrument que té al seu abast”. 

Rull ha negat la possibilitat que els diputats que es troben a l’exili poguessin intervenir en els plens de manera telemàtica. “És una opció que personalment ja he tancat com a president del Parlament” i ha afegit que “la majoria de grups tampoc no ho volen explorar”. Pel president, que “Lluís Puig o Carles Puigdemont puguin intervenir a través d’una pantalla seria normalitzar quelcom que no és normal, i no és normal que encara hi hagi dos diputats que no puguin exercir en plenitud la seva responsabilitat perquè hi ha el risc que els detinguin”. El president del Parlament ha insistit que “buscar aquesta drecera en un plasma seria normalitzar allò que no és normal, i que hi hagi exiliats que siguin diputats, no és normal”.

Rull tampoc confia que al president a l'exili se li apliqui aviat la llei d'amnistia, la qual cosa li permetria tornar a Catalunya i exercir els seus drets com a diputat. "Soc molt escèptic perquè els terminis són molt lents", reconeix. I explica la contradicció de què "hem tingut una bona notícia, que el tribunal suprem ja ha decidit, i per tant s'obre la porta a què el tribunal constitucional acabi posicionant-se i desencallant el tema" amb la "mala notícia" que el Tribunal Suprem hagi fet "el mateix que fins ara, una posició farcida d’arbitrarietats. El Tribunal Suprem ha reescrit aquesta llei, el que és impropi d’un estat de dret seriós i homologable en termes europeus".

 

Puigdemont, president de Junts?

Una altra de les qüestions que ha abordat Rull és el pròxim congrés que Junts de Catalunya celebrarà a finals de mes, i en el que s’abordarà la possibilitat que Carles Puigdemont torni a ser elegit president del partit. Per Josep Rull, aquesta seria “una excel·lent notícia” i ha reconegut que “a mi m’agradaria molt que Carles Puigdemont fos el president de Junts per Catalunya”. Pel que fa al congrés d’Esquerra Republicana i al fet que els partits independentistes afrontin la renovació dels lideratges, el president del Parlament no troba cap impediment per fer-ho, però remarca que en el cas de Junts, “el batec principal és aprofitar l’expertesa, en aquest cas, la del president Puigdemont, el president de l’1 d’octubre, amb nous lideratges”.

Recosir la confiança amb ERC

Pel que fa a què es pugui recosir la unitat de l’independentisme per tornar a recuperar la majoria perduda en el Parlament amb la investidura de Salvador Illa, el president rull aposta per “refer les confiances i fixar el marc de referència compartit en conceptes rellevants”, com són les plenes competències en immigració o el concert econòmic. “S’ha de garantir que hi hagi aquesta confiança recíproca i s’han de trobar espais de treball conjunt. Insisteixo, quan som capaços d’allunyar-nos dels retrets i de fixar un horitzó compartit, lluminós i compartit, les coses evidentment funcionen”, ha afirmat. “Hem de ser capaços de reconstruir-los (projecte compartit), de refer-lo. En aquest congrés de Junts precisament es demana això, que hi hagi àmbits on això sigui possible”, afegeix.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!