Cel·la 61 presenta aquest dimarts a la nit la segona entrega del programa que condueix l'exconseller Josep Rull on conversa amb presos diversos. Entre els seus interlocutors hi ha persones de totes les edats i orígens que han estat empresonats; el convidat d'aquest dimarts és l'exconseller Jordi Turull, que va compartir presó amb Rull a causa de la sentència del procés. Rull conversa amb altres presos comuns, funcionaris i polítics presos com Carme Forcadell o Jordi Turull sobre l'experiència d'estar privat de llibertat. Rull ha volgut traslladar en el programa la gran “humanitat” existent als centres penitenciaris i acabar amb els “clixés inacceptables” sobre aquests espais. Els entrevistats són persones que van coincidir amb Rull al taller de teatre de la presó de Lledoners.
ElNacional.cat ha tingut accés en exclusiva al programa que s'emet aquest 17 de maig on Rull i Turull recorden com va ser la seva arribada a Soto del Real quan un funcionari els va dir: "Se os ha acabado la tontería, catalanes. Te vas a pudrir en la cárcel toda la vida por traidor". Els dos presos polítics recorden aquest moment i Rull fa broma afegint: "Jo en aquell moment no sabia que a la presó no es pot respondre a un funcionari si no t'autoritza a fer-ho". Aquesta només va ser una de les moltes males experiències que van tenir amb els treballadors de la presó de Madrid, ja que Rull relata que després de rebre moltes vexacions va preguntar a un treballador si estava empresonat a Soto del Real com la resta de membres de Govern i aquest li va dir que es trobava en un altre centre: "Madrid 4 Navalcarnero, y estás solo".
"La petita llibertat"
La presó és un lloc on se sent molta soledat i Rull posa com a exemple el fet d'aprendre a valorar les petites llibertats: "A la presó cada cosa, per més petita que sigui, s'ha de demanar permís, no pots decidir ni obrir o tancar una porta, s'ha de demanar autorització per a tot i els horaris estan predeterminats", recorda l'exconseller mentre el seu company l'escolta i assenteix perquè comparteix la mateixa opinió. Per la seva banda, Jordi Turull, exconseller i ara futur secretari general de Junts, posa de relleu la importància de la família per a un pres i sobretot del paper de les mares: "A la presó hi ha molta admiració per la mare, és sagrat. Els presos sempre diuen que la família i els amics et poden deixar perquè senten vergonya, però una mare mai ho farà". Finalment, el dirigent de Junts recorda un dels pitjors moments que Josep Rull va viure a la presó, quan el seu fillol va prendre mal la nit de Reis i ell no rebia noves sobre el seu estat de salut. "Al principi ens enganyàvem i dèiem que estàvem bé", però la cara de Turull deixa clar que no s'estava bé. "Vam prometre que no ens enganyaríem", puntualitza.
"Tones d'humanitat"
L'exconseller, durant la presentació del programa el passat 4 de maig, va insistir a reivindicar les “tones d’humanitat” existents a les presons i va dir que tot i que hi ha persones que han comès “errors molt greus” s’aprèn a veure què els ha portat fins a cometre el delicte. “Hi ha molts casos que existeixen unes circumstàncies que els aboquen a anar a la presó”, va alertar. Entre les persones amb qui ha conversat Rull hi ha des d’un jove que va entrar a la presó amb 22 anys o un empresari que perd l’empresa i, per intentar salvar-la, “no fa les coses bé” i acaba a la presó. “Gent que tenen una vida duríssima”, va assegurar.
En el primer episodi de Cel·la 61 l'exconseller i ex-pres polític va parlar amb l'Ildefons, que fa 21 anys que és a la presó. S'ha passat bona part de la vida entre reixes i en nombrosos centres penitenciaris. L'any 2001 va entrar a la Model, on recorda que compartia cel·la juntament amb set persones més. Actualment, és a Lledoners i compleix una pena per haver pres la vida a una persona. L'Ildefons va conèixer Rull fent teatre a la presó de Lledoners, una activitat que reconeix ser especialment reparadora. En aquest programa va explicar què sent algú que ha tornat a trepitjar el carrer amb un tercer grau, després d'estar tancat durant dues dècades, i que ha retornat a la presó després d'haver perdut el règim de semillibertat.