El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, ha proposat el líder del PSC, Salvador Illa, com a candidat a la investidura, un cop ha constatat que compta amb la majoria absoluta per ser investit nou president de la Generalitat. El president del Parlament, a més, ha convocat la Diputació Permanent per a aquest dimecres a les 10 hores per fixar una data de la investidura i ha proposat que aquesta sigui dijous a les 10 hores, malgrat que el PSC, ERC i Comuns hagin demanat que la Diputació Permanent sigui de forma "imminent". Rull, d'aquesta manera, fa el següent pas perquè Illa esdevingui nou president Generalitat. En una compareixença, Rull ha confirmat que Illa compta, a més dels 42 diputats socialistes, amb els vots afirmatius dels 20 escons d'ERC i dels 6 dels Comuns, fet que fa una majoria absoluta de 68 diputats.
En la compareixença, Rull ha recordat que fa 7 setmanes va iniciar el procés per elegir un candidat per a la investidura que comptés amb una majoria suficient per ser investit. "Un criteri determinant era l'expressió de voluntat. Era un element rellevant, com també amb el suport concret dels diputats que hi votessin a favor", ha subratllat Rull, que ha recordat que fa 7 setmanes va constatar que no hi havia cap majoria, però sí dos grups parlamentaris predisposats al fet que els seus líders siguin investits (PSC i Junts). Ara, el president del Parlament ha explicat que Illa li va trucar el passat dissabte per comunicar-li que comptava amb els suports i la seva voluntat de ser investit.
Ronda de consultes
En la ronda de consultes, els grups parlamentaris han traslladat a Josep Rull el seu posicionament sobre la investidura de Salvador Illa. Precisament, el líder del PSC ha estat el primer a reunir-se amb el president del Parlament, a qui ha traslladat que ja compta amb una majoria suficient per ser investit. Els següents han estat el grup d'Esquerra Republicana, encapçalats per Josep Maria Jové i Marta Vilalta. Els republicans han traslladat a Rull l'acord d'investidura amb el PSC i el resultat de la consulta entre els militants republicans. En un comunicat posterior a la reunió amb el president del Parlament, ERC, un cop obtingut el "sí crític" del seu jovent, ha reivindicat que el resultat de la militància "avala l'acord per un finançament just i singular, la protecció del català, avançar en la resolució del conflicte i mantenir polítiques republicanes transformadores dels darrers anys". Una línia que també han seguit els Comuns que, liderats per Jéssica Albiach, han explicitat a Josep Rull el seu "sí" a Salvador Illa.
Junts es reivindica a l'oposició
Per la seva banda, Junts per Catalunya, pendents de Carles Puigdemont, s'ha reivindicat com el principal partit de l'oposició i com a "primera força d'estricta obediència catalana, sense lligams amb els partits espanyols". "Li hem recordat al president del Parlament el nostre compromís de no pactar amb el PSC liderat per Salvador Illa, que governarà d'esquena a una bona part de Catalunya", ha dit el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, en una roda de premsa posterior a la reunió amb Rull. Batet considera que Illa liderarà d'esquena a la Catalunya que "més paga i que rep del govern espanyol molt menys de la meitat; a la de parla catalana; a la Catalunya que vol decidir el seu futur sense que li peguin, sense exili i sense presó". "Governarà d'esquena a la Catalunya que vol encarar el repte de la demografia, sanitat, serveis socials, canvi climàtic... amb els seus propis recursos i competències", ha reivindicat Batet.
A més, Batet ha carregat contra l'acord del PSC amb Esquerra Republicana, i és que considera que el futur govern de Salvador Illa serà de "circumstància" i, enviant un dard a Esquerra, "de necessitats partidistes". "Un acord entre un partit que es pensava que tindria una victòria esclatant i s'ha quedat amb 42, i la d'un partit que té més por d'una repetició electoral que no pas com una Catalunya governada per un dels líders catalans més compromesos pel 155", ha etzibat Batet, que ha reivindicat l'objectiu de tenir la força suficient per revertir el procés de desnacionalització que "començarà a partir del primer govern íntegrament i exclusivament format per una força política amb lligams al govern espanyol".
Pendents de Puigdemont
El ple d'investidura de Salvador Illa serà aquest dijous i es dona per fet que coincidirà amb el retorn i detenció del líder de Junts, Carles Puigdemont. Això podria provocar l'ajornament del ple, tal com ha plantejat Junts per Catalunya i han deixat caure Esquerra Republicana i els Comuns. De fet, Batet també s'hi ha referit, i és que ha fet una crida a fer una condemna entre totes les forces democràtiques si, finalment, és detingut. A més, Batet ha denunciat l'"actitud de rebel·lió" que creu que ha adoptat el Tribunal Suprem no aplicant l'amnistia a Puigdemont.
De fet, el Partit Popular i Vox també estan pendents de Carles Puigdemont. Després de les seves respectives reunions amb Rull, els dos partits han avisat que tenen accions preparades, sense desvetllar-les. De fet, l'extrema dreta, que és acusació particular en la causa del president a l'exili, ja han avisat que un cop Puigdemont trepitgi el Principat, demanaran la seva detenció. Així mateix, el portaveu dels populars, Juan Fernández, ha afirmat que seria un "mal favor a la justícia i a la democràcia" si es "permet" que Puigdemont pugui ocupar l'escó abans de declarar davant el jutge. Fernández l'ha avisat que "no permetrem que s'entorpeixi el funcionament normal de les institucions democràtiques".