El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, ha “recomanat” al president de la Generalitat, Salvador Illa, que es reuneixi amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, aprofitant que el cap de l'executiu estarà uns dies a Brussel·les, on es reunirà amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, i diversos presidents autonòmics. "No pot tenir cap mena d'excepció", ha dit Rull en un esmorzar informatiu del Nueva Economia Fórum, fent referència a les reunions que ha fet Illa amb tots els expresidents de la Generalita. De fet, el president del Parlament ha explicat que ja l'hi va "suggerir i recomanar" en la reunió que van tenir al Palau de la Generalitat. "A la resta de presidents els ha pogut rebre allà on toca que és la Generalitat, però al president Puigdemont l’haurà d’anar a veure a l’exili", ha dit Josep Rull.

"La normalitat vol dir actuar com a nació"

El president del Parlament també ha parlat de la situació "d'anormalitat" que assegura que provoca que dos diputats de Junts per Catalunya, com el mateix Puigdemont i l'exconseller Lluís Puig, no puguin ser a Catalunya i ocupar el seu escó físicament. "El cap del segon partit al Parlament no va poder intervenir en el debat d'investidura i no va poder confrontar el seu programa polític", ha denunciat Rull, fent referència al passat 8 d'agost, quan hi va haver el retorn fugaç del president Puigdemont a Catalunya. Rull considera que la "normalitat" és defensar que Catalunya és una nació i actuar com a tal. "Derivar aquest focus pot voler dir deixar una Catalunya sense ànima", ha dit el president de la cambra catalana, que ha citat el president de la Mancomunitat de Catalunya, Enric Prat de la Riba: "No hem fet la Mancomunitat per a tenir una Diputació més gran, ni per a donar a l'ànima catalana un petit cos d'administració subordinada, secundària: una província. Tots, anant més o menys enllà, qui deturant-se aviat, qui veient lluny encara el terme del seu ideal, tots volem per a Catalunya un cos d'Estat".

Rull, que també ha citat la frase del president Pujol de "és català qui viu i treballa a Catalunya i ho vol ser", ha recordat que el 70% de catalans han nascut fora o tenen el pare o mare de fora. Per això, aposta per una nació "integradora, d'acollida", per tal d'aconseguir un sentiment de pertinença. "Enquesta rere enquesta la gran majoria de catalans volen decidir el seu futur", ha reivindicat Rull, que també ha demanat el PSC que governi "per a tothom". "No som només el país del PSC, sinó també el que va moure més de dos milions el 9 de novembre del 2014. És una feina difícil arribar a consensos", ha afirmat el president de la cambra catalana. 

Rull aposta per "reduir terminis" de les lleis del Parlament i mecanismes "més àgils" per escoltar els sectors del país

Alhora, Josep Rull, també ha anunciat la seva aposta per "reduir terminis" del procés legislatiu i, d'altra banda, buscar mecanismes per fer "més àgils" les compareixences de representants dels sectors del país. Rull ha explicat que la Mesa "està explorant" una reforma del reglament per facilitar les compareixences al Parlament. "Hem de buscar tots els mecanismes per tal que el Parlament acabi sent el batec real de com és el país", ha insistit. En aquest context, ha defensat que si s'aconsegueix agilitzar la tramitació de les lleis i "aprofitar l'energia del conjunt de la ciutadania el Parlament serà molt millor donant resposta als ciutadans".

Rull ha criticat, en aquest sentit, que s'impulsin pocs projectes de llei per part de tots els Governs i "s'abusi massa" dels decrets llei, que estan previstos per casos d'extrema necessitat. També ha demanat no abusar tampoc de les modificacions a les lleis d'acompanyament. "Necessitem que els diputats tinguin un coneixement més ràpid dels problemes del país. Si el Parlament no és flexible, el que esdevé al país i al món ens passarà per sobre", ha defensat el president del Parlament, que, alhora, ha demanat defugir de la immediatesa. 

"Abraçar el catalanisme"

Sobre la ultradreta, el president del Parlament ha apostat per "abraçar el catalanisme polític" i ha recordat que gran part dels partits que integren la cambra venen d'aquesta tradició que "mai s'ha plantejat l'aïllacionisme". "Som demòcrates, tenim una economia globalitzada i som europeistes", ha defensat Rull, marcant perfil davant dels que defensen les democràcies il·liberals. Per això, ha recordat que Catalunya i Europa té reptes com el canvi climàtic. "La humanitat està perdent aquesta batalla i a la conca mediterrània estem veient les conseqüències. El patró de mortalitat sempre es repeteix amb l’hivern del pic, i el 2023 apareix un nou pic de mortalitat a l’estiu per les onades de calor", ha dit Rull, que ha recordat que la primera llei del canvi climàtic al sud d'Europa va ser a Catalunya. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!