El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, ha rebut aquest dimecres el president Jordi Pujol a la cambra catalana. La reunió ha tingut lloc al despatx d'audiències i s'emmarca en les trobades institucionals que Rull ha mantingut amb els expresidents del Govern de la Generalitat en les últimes setmanes. La trobada amb Pujol ha estat l'última, després d'haver-se trobat amb José Montilla, Artur Mas i Quim Torra. També va visitar Carles Puigdemont a l'exili i Pere Aragonès al Palau de la Generalitat. "Ha estat una trobada d'entesa institucional per compartir reflexions sobre el país avui amb qui va afaiçonar i governar la Generalitat de Catalunya amb mentalitat d'estat", ha afirmat Rull en un missatge a X, amb el qual fa evident que la trobada amb Pujol suposa un pas més en la normalització de la figura de l'expresident i el reconeixement del seu llegat polític, tot just uns dies després del desè aniversari de la confessió de la deixa, que va marcar un abans i un després a la societat catalana.

Després de confessar l'estiu del 2014 que tenia comptes no declarats a Andorra amb diners provinents de l'herència del seu pare Florenci, la societat li va girar l'esquena, i el va despullar de tots els honors. Va renunciar al sou i a l'oficina institucional com a expresident, i va quedar desterrat de tota activitat pública. La seva tornada ha estat progressiva, i probablement va tenir la seva màxima expressió dos dies abans de l'inici de la campanya de les passades eleccions catalanes, en un sopar de militants de Junts, quan Pujol va situar-se darrere d'un faristol per primer cop en una dècada per demanar el vot per a Carles Puigdemont.

Abans d'arribar aquí, diversos representants de Junts van començar a reobrir-li la porta de les institucions i la vida política. Així, Victòria Alsina, com a consellera d'Exteriors, va convocar Pujol a un acte el febrer del 2022 amb la resta de presidents per evocar la vocació europeista de la Generalitat. També el juny d'aquell any va ocupar un lloc a la primera filera de convidats en un acte amb motiu de l'Any Trias Fargas, en què Jaume Giró, com a conseller d'Economia, va apel·lar a l'obra de govern de CDC. L'endemà d'aquell acte, Pujol va concedir una entrevista al programa de Josep Cuní a la Cadena Ser en què reconeixia: "No tot ha anat prou bé. Per la gran majoria de la meva família sí que hi posaria la mà al foc". 

Un renovat reconeixement al president es va fer palès el febrer del 2023 en la presentació de la reedició del seu llibre Des dels turons a l'altra banda del riu, un acte que va comptar amb una àmplia presència política, incloent-hi exconsellers de Junts del govern d'Aragonès o el president Mas, que precisament uns dies més tard va dir públicament que  Jordi Pujol "es va equivocar" amb la confessió de la deixa, i va desitjar que la seva figura tornés a la "plena normalitat". En els últims mesos ha estat convocat també en els actes amb la resta d'expresidents, entre els quals destaca el de l'agost de l'any passat en homenatge a Pau Casals. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!