Josep Rull ha tornat aquest divendres a la cel·la número 61 del mòdul 2 del centre penitenciari de Lledoners on va viure el seu empresonament. Ha tornat a l'aula de teatre on va consumir hores i hores de la seva privació de llibertat; i també a la sala de comunicacions on es reunia amb la seva família, al mateix racó on va haver d'explicar al seu fill petit que aquell lloc no era una fàbrica sinó una presó, i on li van llegir la sentència que el condemnava a 10 anys i sis mesos de presó per la seva participació al procés. 

Els presos polítics van arribar a la presó de Lledoners el juliol del 2018 i, després d'aconseguir el tercer grau el gener del 2021, van abandonar definitivament aquest centre el juny d'aquell any gràcies a l'indult parcial concedit pel govern de Pedro Sánchez. Tres anys després, Rull ha tornat al centre penitenciari. Hi ha entrat no com un pres polític sinó com a president del Parlament, custodiat per la consellera de Justícia en funcions, Gemma Ubasart, i saludat pels responsables del centre; i per primer cop ha trepitjat de nou i sense filtres espais els quals, malgrat les visites posteriors, no havia accedit des que va sortir en llibertat. 

Impacte

A la porta del centre ha assegurat que la visita tenia una "força simbòlica excepcional", atès que demostra que "no es poden emmordassar les idees legítimes i nobles defensades pacíficament perquè aquestes idees sempre prevalen". Però l'impacte emocional, que aquest polític de Terrassa no és capaç d'amagar, ha anat molt més enllà de la victòria política que representa tornar a la presó com a president.

Rull s'ha tornat a retrobar amb rostres que el van impressionar el primer cop que els va conèixer i que avui l'han fet reviure moments durs de l'empresonament. El vestit i la corbata, que marca una clara diferència entre el pres polític que va ser i el president que és ara, no li ha impedit abraçar-se emocionat amb excompanys de presó, de braços musculats i carregats de tatuatges, que es trobaven en plena activitat esportiva al gimnàs.

Taller de teatre

"A les presons hi ha tones d'humanitat", ha assegurat Rull, que aquest divendres ha començat la visita pel taller de teatre. Allà ha seguit la darrera obra que preparen els presos, escrita per ells mateixos a través de monòlegs en què reflexionen i es rebel·len davant de les etiquetes que els ha atribuït la societat. Mentre el president del Parlament es trobava a aquest espai, un dels presos ha rebut la comunicació sobre la seva sortida de la presó després de 12 anys dins del centre, la qual ha estat rebuda amb aplaudiments del seus companys.

Tot seguit, la visita al mòdul 2, en què van estar empresonats els presos polítics. La cel·la 61. Un espai que ha sorprès els seus acompanyants per la foscor i la petitesa. No obstant, la part més dura ha estat tornar al mòdul de comunicacions, l'espai on es trobava amb els seus fills, on jugaven al pica-paret o a la pilota, i on va haver d'explicar al seu fill la realitat d'aquell espai en què es trobava.

Rull lledoners cel·les / Parlament
Rull a l'interior de la presó de Lledoners amb la consellera de Justícia en funcions. Foto: Albert Canalejo/Parlament

Agraïment

En acabar la visita, el president ha explicat que havia aprofitat per "donar les gràcies als servidors públics", responsables del funcionament del centre, des de la seguretat fins als serveis sanitaris, "que fan una feina impagable" per a la qual ha reclamat un reconeixement. Però també ha volgut assenyalar els sentiments que es mouen al voltant d'aquestes institucions. "Aquest pot ser un indret de patiment, per a les famílies dels agreujats pels delictes que s'han comés, el patiment per a les famílies dels presos, o per als mateixos presos privats llibertat", ha explicat alhora que ha celebrat el funcionament d'un sistema penitenciari concebut per donar seguretat a la ciutadania, però també per obrir la porta a la rehabilitació i la inserció i l'esperança.

En acabar la visita, Rull ha tornat al seu vehicle oficial per seguir amb la seva agenda del dia, sorprès i commogut per la impressió d'observar com a espectador el que va ser un moment de la seva pròpia vida.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!