El president del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, i la portaveu republicana al Parlament Europeu, Diana Riba, han declarat com a víctimes per l’espionatge amb el programari Pegasus, de l’empresa NSO Group, davant de la titular del jutjat d’instrucció 20 de Barcelona, aquest divendres.  L’advocat dels dos republicans, Andreu van den Eynde, ha assegurat que davant "la resistència ferotge de la justícia espanyola" a investigar-ho finalment s’ha iniciat la instrucció per tal d'evidenciar que el Centro Nacional de Inteligencia (CNI) els va espiar, com sostenen des de fa temps, amb 65 persones afectades, segons la investigació del Catalangate. En concret, Jové ha detallat a la magistrada Eva Molto que té constància que els seus telèfons van ser infectats en tres ocasions, el març de 2019 i el juny de 2020: durant el judici del procés i quan negociava amb el govern espanyol diferent temes, com ara la investidura de Pedro Sánchez, mesures per la pandèmia, pressupostos; i en l'àmbit català, el govern de coalició. Jové formava part de la taula de diàleg entre els dos governs.

Per la seva part, Diana Riba ha detallat que va evidenciar que l’espiaven el 28 d'octubre del 2019, quan un col·laborador seu a Brussel·les va despenjar el telèfon i va escoltar part de la conversa que acabaven de tenir. En aquelles dates es parlava sobre l'escó al Parlament Europeu que havia obtingut Oriol Junqueras, que va haver de renunciar-hi en ser condemnat per sedició. I també sospita que va ser espiada en l'àmbit personal, ja que el seu marit, l'exconseller Raül Romeva, també va ser condemnat pel Suprem, el 14 d'octubre. Riba ha dit que "el govern espanyol ha de complir la seva paraula" i ha demanat que el Consell de Ministres aixequi el secret i permeti que el CNI doni explicacions.

L'exconseller Raül Romeva ha acompanyat Riba i Jové, a la sortida de la declaració. / Foto: Carlos Baglietto

Riba ha explicat a la jutgessa que, com a vicepresidenta de la comissió d'investigació europea de Pegasus, va visitar l'empresa NSO a Israel i que se'ls va informar que l'estat espanyol era un dels seus clients. Abans d'entrar al jutjat, Jové i Riba han rebut el suport de companys d'ERC, que també han exigit transparència al govern espanyol.

La directora del CNI, al jutjat

Recentment, la magistrada ha demanat al govern espanyol que aprovi la desclassificació de documents secrets, per tal d’aclarir si va aprovar investigar-los, tal com va admetre amb una vintena de persones, inclòs Pere Aragonès, quan era vicepresident. Així ho va demanar l’advocat dels republicans, Andreu van den Eynde, per tal que l’interrogatori a la directora del CNI, Esperanza Casteleiro, que la magistrada ha aprovat en qualitat de testimoni, sigui fructífera i no s'aculli que la informació és secreta. Per ara el govern del PSOE no ha contestat. El penalista ha insistit que la investigació de Pegasus només prospera, si les acusacions presenten recursos a l'Audiència de Barcelona, que fins ara els ha donat la raó, com ara que s'ha de citar l'empresa NSO Group com a querellat.

La causa d’Aragonès, parada

L’advocat d’ERC també ha denunciat que la investigació sobre l’espionatge del president Pere Aragonès “continua aturada des de fa 10 mesos”, fent referència a les traves de la justícia per investigar-ho. Actualment, l’Audiència de Barcelona ha de resoldre quin jutjat és el competent per investigar Aragonès: el jutjat d’instrucció 29 de Barcelona, on va recaure la denúncia, o un jutjat de l’Audiència Nacional.

A banda, les causes de Pegasus estan repartides per distints jutjats de Barcelona, amb afectats de la CUP, Òmnium i d’ERC. Precisament, l’advocat Andreu van den Eynde i l’eurodiputat Jordi Solé tenen la seva causa com a espiats en el jutjat d’instrucció 24 de Barcelona.

L’entrega dels mòbils

El fiscal especialitzat de delictes informàtics, Roberto Valverde, ha insistit al jutjat que Jové i Riba aportin els seus mòbils al jutjat per tal que siguin examinats per pèrits policials. Els dos afectats han aportat al jutjat dues pericials, a banda de la de Citizen Lab, que confirma aquest espionatge patit. En tots els jutjats, el fiscal manté aquesta reclamació.

 

A la foto principal, l'advocat Andreu van den Eynde i l'eurodiputada Diana Riba. / Foto: Carlos Baglietto