Josep Maria Jové, Marta Vilalta, Juli Fernàndez i Oriol López són els negociadors d'ERC per a la Mesa del Parlament, que s'haurà de constituir el 10 de juny, l'endemà de les eleccions europees, i una possible investidura; mentre que Marta Rovira serà l'encarregada de coordinar les negociacions des de l'exili, tal com ja va avançar el partit. Així ho ha anunciat la portaveu Raquel Sans en roda de premsa aquest dilluns, reiterant que la posició del seu partit en aquestes negociacions és que la responsabilitat de prendre la iniciativa recau en PSC i Junts, que van obtenir 42 i 35 escons, respectivament, el 12 de maig, mentre que la seva posició és passar a l'oposició "assumint" el missatge de la ciutadania. Sans ha deixat clar que, si bé s'han enviat alguns contactes preliminars, les negociacions per a la Mesa del Parlament encara no han començat: "Simplement han estat missatges i res concret", ha revelat, i ha tornat a instar els seus rivals electorals a prendre la iniciativa per arribar a acords. 

Jové i Vilalta, veterans de les negociacions 

Josep Maria Jové ha estat el president del grup parlamentari aquesta darrera legislatura i també presideix el Consell Nacional d'Esquerra. La setmana passada, el TSJC va fixar que el seu judici per l'organització de l'1-O comenci el 2 d'octubre, set anys i un dia després del referèndum, mentre que els seus advocats i els de Lluís Salvadó i Natàlia Garriga demanaran que s'anul·li quan s'aprovi la llei d'amnistia, que es preveu que entri en vigor el 31 de maig, l'endemà mateix de l'aprovació al Congrés dels Diputats, dijous vinent. Tant ell com Marta Vilalta, secretària general adjunta, portaveu parlamentària i número 1 per Lleida, també van formar part de l'equip negociador dels republicans després del 14-F del 2021, que es va resoldre amb un acord a l'últim minut que va permetre la investidura de Pere Aragonès. D'aquell equip també en formaven part Sergi Sabrià, que ha anunciat que deixarà la política institucional quan es formi un nou govern, després d'haver estat viceconseller d'Aragonès, i l'ara vicepresidenta en funcions Laura Vilagrà.  

Juli Férnandez, conseller de Territori la legislatura passada i secretari general adjunt d’Estratègia, Comunicació i Coordinació Institucional, s'afegeix en aquesta a aquest equip negociador. Anava de número 13 a les llistes del partit per Barcelona, i amb els resultats de les eleccions s'hauria quedat sense escó al Parlament, però que Aragonès renunciï a recollir l'acta farà que sigui diputat la legislatura vinent. Fernández va ser diputat durant tota la presidència d'Aragonès, també durant la seva etapa com a conseller, i es va mantenir al Parlament quan va ser substituït per Ester Capella, després de menys d'un any al càrrec. Oriol López, vicesecretari de coordinació interna, serà diputat si dos electes més segueixen els passos d'Aragonès i renuncien al càrrec, ja que anava en la quinzena posició a les llistes. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!