El Jovent Republicà, les joventuts d'Esquerra Republicana (ERC), podrien torpedinar la investidura del líder del PSC, Salvador Illa, tot i els acords als quals han arribat els socialistes amb els republicans i els comuns per fer Illa president de la Generalitat. L'agrupació juvenil d'ERC, que compten amb la representació d'una diputada al Parlament, Mar Besses, plantegen com una opció real trencar amb la disciplina de vot i fer que la investidura no tiri endavant, segons han confirmat fonts de l'agrupació a El Nacional. El Jovent Republicà, que s'ha pronunciat reticent a investir Illa si no hi ha avenços pel que fa a l'autodeterminació, té previst convocar un consell nacional extraordinari per decidir el sentit del vot de Besses, segons ha avançat aquest dimecres Nació i ha pogut confirmar aquest diari. Sense el vot d'aquesta diputada, PSC, ERC i comuns no arribarien a la majoria absoluta de 68 escons necessària per investir Illa, es quedarien en 67.

En segona volta, quan Illa podria ser investit amb una majoria simple, més vots a favor que en contra, l'escenari que es donaria seria el mateix: 68 vots en contra (35 de Junts, 15 del PP, 11 de Vox, 4 de la CUP, 2 d'Aliança Catalana i la diputada del Jovent Republicà) i 67 a favor (42 del PSC, 19 d'ERC, sense la diputada de les joventuts, i 6 dels comuns), de manera que les joventuts republicanes, si finalment decideixen trencar la disciplina de vot del partit, podrien fer descarrilar la investidura tot i els esforços dels dirigents d'Esquerra per tancar un acord. Fonts del Jovent han explicat a El Nacional que si bé no és la primera vegada que la seva representació al Parlament trenca amb la disciplina de vot, sí que seria la primera vegada que té en la seva mà una decisió tan transcendental, responsabilitat que volen assumir com a organització política "madura".

De tota manera, les mateixes fonts expliquen que no volen que el consell extraordinari que se celebrarà se centri només en el fet de si votar 'sí' o votar 'no', sinó que esperen que vagi més enllà i serveixi per reflexionar i consensuar un posicionament polític del Jovent Republicà sobre tot plegat, la situació política, l'escenari al Parlament i l'acord al qual han arribat Esquerra i socialistes per investir Illa —a canvi d'una promesa de major sobirania fiscal per a Catalunya, blindar el català amb una conselleria de Política Lingüística i una Convenció Nacional per tractar el conflicte polític català—.

"A nosaltres no ens fan por les urnes"

Ja el juny, el Jovent Republicà es va posicionar en contra d'investir Illa a menys que el PSC acceptés un referèndum d'autodeterminació. Les joventuts del partit van emetre un comunicat deixant clar que, a parer seu, no es pot permetre "que l’unionisme s’apoderi del Govern de Catalunya". Les condicions que van posar sobre la taula en les negociacions per a la investidura van ser un referèndum d'autodeterminació i la justícia social. "Si el PSC o Junts no creuen raonables aquestes apostes, la ciutadania haurà de decidir si defensen o no Catalunya. A nosaltres no ens fan por les urnes", recollia el comunicat. "Darrerament, hem vist com el PSC, capitanejat per Salvador Illa, comparteix el model de país amb la dreta més sucursalista", criticaven, fent referència al "turisme desbocat a Barcelona" o a l'oposició a mesures per garantir el dret a l'habitatge.

Rovira s'ha reunit amb el Jovent

Per la seva part, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, s'ha pronunciat aquest matí sobre la possibilitat que hi hagi aquesta indisciplina de vot en les files republicanes: en una entrevista a Catalunya Ràdio, Rovira ha admès que hi ha reticències i ha explicat que el dimecres va parlar amb el Jovent Republicà per tractar de resoldre els seus dubtes: "Ens hem reunit amb ells i n’estem parlant. Vull respectar la seva representant en el grup parlamentari". Amb tot, la líder d'Esquerra ha afirmat que no contempla que hi hagi aquest vot en contra de la diputada de les joventuts. 

Rovira s'ha mostrat confiada en el fet que finalment la militància d'ERC donarà el vistiplau a l'acord que ja ha avalat la direcció del partit. En cas que no fos així, la líder republicana ha afirmat que la direcció de la formació hauria de fer una reflexió profunda. "Haurem de fer una reflexió interna i tenint en compte que el no suposa que hi hauria eleccions, també caldrà pensar com ens presentem", ha reflexionat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!