Amb la mesa del Parlament constituïda i amb majoria independentista, el següent pas són les negociacions per a la investidura d'un nou president de la Generalitat. Tant Salvador Illa com Carles Puigdemont s'han mostrat disposats a anar a la investidura, tot i que des de Junts ara donen pas al candidat del PSC, però les dues formacions necessiten arribar a acords amb altres partits per aconseguir ser investits. En aquest sentit, tots els ulls estan posats damunt d'ERC i el Jovent Republicà, les joventuts del partit han emès un comunicat deixant clar que, a parer seu, no es pot permetre "que l’unionisme s’apoderi del Govern de Catalunya", però tampoc donar "suport gratuït a qui viu de l’independentisme màgic i buit de propostes realistes", en referència a Illa i Puigdemont, respectivament. I en aquest sentit, posen el focus sobre les condicions que haurien de posar sobre la taula en les negociacions per a la investidura: un referèndum d'autodeterminació i la justícia social. 

Cap a una repetició electoral?

"Si el PSC o Junts no creuen raonables aquestes apostes, la ciutadania haurà de decidir si defensen o no Catalunya. A nosaltres no ens fan por les urnes", recull el comunicat del Jovent, seguint la idea que ha anat posant sobre la taula el partit sobre una possible repetició electoral al país l'octubre. Aquest matí, en una entrevista a Oriol Junqueras, ara mateix expresident d'ERC, ha assegurat que és molt difícil que ell es pugui presentar i ha assenyalat Marta Rovira com una possible candidata si no hi ha cap acord abans de finals d'agost. En un acte a Vic, on va intervenir de manera telemàtica, la secretària general d'ERC ja va posar dues condicions sobre la taula: el finançament singular i el referèndum. En intervencions posteriors durant la campanya de les europees es va centrar en el finançament. 

"En aquest context polític, no podem permetre que l’unionisme s’apoderi del Govern de Catalunya. Darrerament, hem vist com el PSC, capitanejat per Salvador Illa, comparteix el model de país amb la dreta més sucursalista", afegeixen en el comunicat, fent referència per exemple al "turisme desbocat a Barcelona" o a l'oposició a mesures per garantir el dret a l'habitatge, contra les que Junts també hauria votat en contra. En el mateix sentit, però, també demanen al seu partit que no doni un "suport gratuït" a "l'independentisme màgic" que representa per ells Carles Puigdemont. Rovira havia advertit que dins el finançament singular també hi entra la defensa de l'estat del benestar, fet que passa per no retallar impostos com ara el de successions, que els juntaires defensen suprimir a Catalunya. 

Una diputada al Parlament

El Jovent Republicà compta amb una diputada al Parlament de Catalunya. Es tracta de Mar Besses, que en les eleccions del 12 de maig anava de número 10 a les llistes d'ERC i va obtenir un escó. En ser la segona diputada més jove de la cambra va formar part de la mesa d'edat en la constitució del Parlament. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!