El Jovent Republicà, les joventuts d'Esquerra Republicana, ha avalat finalment la investidura del líder del PSC, Salvador Illa. Ho ha fet amb un "sí crític", després de més de dues hores de Consell Nacional. En un comunicat, els joves republicans diuen que es "comprometen a condicionar la majoria parlamentària al llarg de la legislatura".  “Signem un compromís amb els joves d’aquest país, no amb l’estabilitat del Govern de Salvador Illa i, per tant, arribarem fins al final per tal de fer complir els acords”, avisen les joventuts d'ERC, que consideren que l'acord entre la direcció republicana i el PSC "conté alguns elements positius", com "l’aposta per la resolució del conflicte polític, l’avenç significatiu cap a la sobirania fiscal de Catalunya, la defensa i impuls del català, i “l’esmena a algunes de les propostes més de dretes del PSC per tal de mantenir les polítiques impulsades pel Govern republicà". 

Els joves republicans, tanmateix, remarquen la seva "clara desconfiança" envers els compliments dels acords per part del PSC. A més, assenyalen la "poca credibilitat" de Salvador Illa, qui consideren que ha "avantposat els interessos de la Moncloa i de Pedro Sánchez a Catalunya". En aquest sentit, avisen que faran una oposició "dura, clara i contundent" a Salvador Illa, a qui "li sortirà molt car no complir", diuen.  En aquesta línia s'ha pronunciat la diputada del Jovent Republicà, Mar Besses, a través d'un tuit: "Fem un vot de confiança al bon acord assolit. Però el senyor Illa ho ha de tenir molt clar: no ens fiem d'ell. No complir tindrà conseqüències". 

D'aquesta manera, els socialistes superen el penúltim escull perquè Salvador Illa sigui investit nou president de la Generalitat en un ple que, en principi, s'ha de celebrar dijous que ve. D'aquesta manera, totes les mirades se centren en el retorn del president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha promès, "peti qui peti" que tornaria al Principat davant de qualsevol investidura. 

 

Amb el "sí" del Jovent Republicà, Salvador Illa ja compta amb els 68 diputats que conformen la majoria absoluta del Parlament de Catalunya. I és que si la diputada del Jovent, Mar Besses, votava en contra d'Illa, aquest ja no comptava amb una majoria per ser investit. De fet, el Jovent s'ha hagut de retractar del que va dir inicialment, un cop celebrada la consulta entre els militants divendres passat. I és que, quan el PSC va iniciar els contactes amb ERC per explorar una investidura d'Illa, les joventuts republicanes van emetre un comunicat pronunciant-s'hi en contra. "Considerem que no podem permetre que l’unionisme s’apoderi del Govern de Catalunya, ni tampoc donarem suport gratuït a qui viu de l’independentisme màgic i buit de propostes realistes", reivindicaven els joves republicans. 

Amb els números a la mà, Illa podria ser investit en primera volta, en espera de l'aparició de Carles Puigdemont. Si és detingut abans de l'inici del ple, Josep Rull, president del Parlament, podria ajornar la sessió unilateralment. De fet, és una hipòtesi que ja van plantejar els Comuns: “No ve d'un, de dos dies, ni d'una setmana”, va dir la seva líder, Jéssica Albiach, que va fixar com a data límit la que ja hi ha prevista pel reglament, el 26 d'agost.

Dimarts, ronda de consultes

En tot cas, Josep Rull iniciarà aquest dimarts al matí la segona ronda de consultes després que dissabte passat Salvador Illa li notifiqués que ja compta amb una majoria absoluta al Parlament de Catalunya per ser investit. De fet, l'exconseller de Territori tenia previst celebrar la ronda de consultes aquest mateix dilluns, però, com que hi havia agendat el Consell Nacional del Jovent Republicà, Esquerra Republicana va demanar d'ajornar-ho a aquest dimarts

Rull es reunirà amb tots els grups parlamentaris i constatarà, si tot va com està previst, que el líder socialista disposa de prou majoria per ser investit. Cap a les 13.45 h farà una declaració institucional i, posteriorment, s'haurà de reunir la Diputació Permanent per fixar una data del ple, que tot apunta que serà dijous que ve, tenint en compte que habitualment es deixen unes 48 hores de cortesia entre la convocatòria i la sessió parlamentària. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!