"La justícia és igual per a tothom". Aquesta va ser la frase estrella del discurs de Nadal del rei Joan Carles l'any 2011, en ple esclat del cas Urdangarin. Però mentre el monarca pontificava sobre el seu gendre, just dos dies abans, el 22 de desembre, el gestor dels fons del monarca en la Fundació Lucum, Arturo Fasana, va retirar des de l'oficina del banc Mirabaud a Ginebra 360.000 francs suïssos, 294.310 euros al canvi d'aquell moment.
Així ho avança aquest divendres Vozpópuli a partir de l'estudi de la documentació de l'entitat panamenya Lucum, que considera que Joan Carles va rebre aquests diners en algun moment de les vacances nadalenques. En aquesta mateixa documentació consta que unes setmanes més tard, el 17 de febrer del 2012, Fasana va lliurar al monarca uns altres 50.000 francs suïssos juntament amb els moviments bancaris del 2011 i inicis del 2012. La data de febrer, a més, coincideix amb un viatge de Joan Carles a Suïssa per celebrar el desè aniversari d'Alexander zu Saynn Wittgenstein, fill petit de Corinna Larsen.
En aquella ocasió, a més, Joan Carles va firmar el document que li va lliurar Fasana, validant així els moviments recents en el compte de Lucum, fet que l'esmentat mitjà interpreta com un interès del monarca de desprendre's de part dels actius davant del caire que estava prenent el cas Urdangarin.
Donacions a les seves amigues
Entre els moviments figuren la donació d'un milió d'euros a la seva amiga Marta Gayá perquè tingués "una vida decent" i tres avançaments a Larsen "a títol gratuït" per un import total d'1,9 milions d'euros per a l'adquisició per part de l'empresària d'una mansió a Londres. També apareixen les ja esmentades retirades d'efectiu de 360.000 francs suïssos el desembre del 2011 i de 50.000 el febrer del 2012.
El discurs nadalenc de Joan Carles del 2011 es va produir després del registre de les oficines de l'Instituto Nóos unes setmanes abans i amb el seu gendre Iñaki Urdangarin al punt de mira per negocis tèrbols, pels quals actualment és a la presó. Per tot això, el monarca va assegurar sentir-se "enormement" preocupat per la "desconfiança" que semblava "estar estenent-se en alguns sectors de l'opinió pública respecte a la credibilitat i prestigi d'algunes de les nostres institucions", en clara referència a la mateixa Casa Reial.
Així, mentre assegurava que Espanya és un "estat de dret, i qualsevol actuació censurable haurà de ser jutjada i sancionada d'acord amb la llei" i sentenciava que "la justícia és igual per a tothom", Joan Carles no tenia objeccions a continuar fent les seves martingales amb diners d'origen tant o més tèrbol que els que manejava Urdangarin.