El politòleg i cofundador de Podemos, Juan Carlos Monedero, ha carregat amb duresa contra la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que aquest diumenge ha anunciat oficialment la seva candidatura a les eleccions espanyoles. "Faré un pas endavant: vull ser la primera presidenta d'Espanya", ha proclamat Díaz des del poliesportiu Antonio Magariños, a Madrid, en un acte que culmina el procés de creació de la plataforma Sumar i que ha tingut el suport de petites formacions de l'esquerra de tot el país, però la gran absència del partit que fins ara ocupava aquest espai de l'esquerra espanyola, Unidas Podemos. És per això que Monedero li ha retret que "cal treballar per la unitat" i que "calen totes les forces", també la de Yolanda Díaz. Tanmateix, l'ha criticat amb duresa: "És ministra d'Unidas Podemos i avui ha fet campanya per partits que competeixen contra Unidas Podemos. Això és soroll, és estrepitós", ha afirmat en una piulada.
La referència al soroll arriba precisament després que Díaz hagi afirmat que rebutja la política basada en el "soroll" i hagi reivindicat Sumar com un moviment polític "feminista i a favor del diàleg". "Les dones no som de ningú. I jo, com a dona, tampoc soc de ningú. Estem cansades de tuteles, de ser menystingudes", ha llançat la ministra de Treball en una evident crítica a Unidas Podemos, amb qui ha mantingut un pols en els últims dies. La formació que actualment lidera la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, va demanar a Díaz que es comprometés a fer primàries obertes per garantir la confluència d'ambdues formacions de cara a les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig. Una petició que la líder de Sumar no va subscriure.
Monedero critica Díaz: "Amb candidatures a les generals no construeixes una força alternativa"
És en aquest context que es produeix l'enuig de Monedero, que ha criticat que Díaz s'hagi alineat amb un conjunt de forces polítiques d'esquerres al marge de Podemos que van "en contra de la unitat". Aquestes són Izquierda Unida (IU), Catalunya en Comú, Más País, Compromís, Alianza Verde, Equo, Projecte Drago, Chunta Aragonesista, Batzarre, Movimiento por la Dignidad y la Ciudadanía de Ceuta. "La gent que ha fracassat en les seves opcions polítiques en algun moment dels darrers vint anys estava a la foto amb Yolanda, a veure si a la repesca tenen una altra oportunitat", ha reblat en un article d'opinió que ha publicat al diari Público. El politòleg ha admès que el compromís de Díaz per incloure totes aquestes forces és incompatible amb l'existència d'unes primàries, però amb tot, ha defensat la necessitat de fer servir aquest mecanisme i ha llançat una advertència a Díaz: "Amb candidatures a les generals no construeixes una força alternativa", sinó, "que li ho preguntin a Ciutadans".
Monedero ha reflexionat sobre la divisió que caracteritza els espais polítics d'esquerra i ha advertit a Díaz que no buscar aquesta unitat també la perjudicarà a ella. "Encara que sigui injust, ens castigaran a tots dos, però el preu més gran el pagarà Yolanda Díaz (...) i no podrà explicar per què sent l'escollida per sumar tots els fragments de l'esquerra, s'ha esforçat a semblar que deixa fora el fragment més gran". El politòleg ha insistit que la divisió de l'esquerra suposa "un triomf de les dretes i el fracàs del poble".
També ha situat a Díaz com una figura amb el suport del "sistema" i representant d'una esquerra "amable" que agrada al bipartidisme i a les elits d'Espanya, al contrari de Podemos, que, es veu "aclaparada de persecucions judicials". Monedero ha plantejat que "el problema és no entendre que la moderació i la cessió poden atorgar triomfs personals, però sacrifiquen la possibilitat de canvis". Amb tot, ha desitjat que aquesta divisió no suposi "un fracàs d'allò que va començar el 15-M".