El Partit Popular (PP) viu un oasi a la ciutat autònoma de Ceuta, que el 28 de maig celebra les eleccions municipals 2023. Després de 24 anys al càrrec, el president Juan Jesús Vivas (PP) aspira a revalidar el govern de la ciutat autònoma i, segons algunes enquestes, s’apropa a l’anhelada majoria absoluta. Davant seu hi tindrà Juan Gutiérrez (PSOE) i Juan Sergio Redondo (Vox), que confien en fer-li ombra durant la jornada electoral. Els litigis del govern central a la frontera sud d’Europa, l’arribada d’immigrants a la ciutat autònoma i les relacions diplomàtiques amb el Marroc formaran part de la campanya electoral.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
 

En aquesta legislatura, el PP ha governat en solitari gràcies als 9 diputats que va obtenir el 2019. La resta de formacions no es van posar d’acord per construir una majoria alternativa a la ciutat autònoma. L’Asamblea de Ceuta està constituïda per 25 escons, dels quals el PP en va obtenir nou, el PSOE se’n va quedar set i Vox va irrompre amb sis. El Movimiento por la Dignidad y la Ciudadanía (MDyC) en va aconseguir dos i un per a Coalición Caballas, que el 28M es presenta com a Ceuta Ya!. Ciutadans es va quedar sense espai a l’arc parlamentari.

A prop de la majoria absoluta a les eleccions municipals

Vivas aspira a la majoria absoluta i les enquestes publicades l’apropen a l’objectiu. Segons un baròmetre efectuat per GAD3 a través del digital El Pueblo, l’actual president de Ceuta tornaria a ser el candidat més votat als comicis de maig obtenint onze escons –ara en té nou-, a tan sols dos diputats de la majoria absoluta, amb el 38,8% dels vots. El seguiria el PSOE de Juan Gutiérrez, que s’emportaria el 21,9% dels suports (de set a sis diputats respecte el 2019) i Vox també baixaria un escó, de sis a cinc, amb el 19,1% de les paperetes.

📩 Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions municipals 2023?

 

Pel que fa a la resta, segons GAD3, l’estudi dona el 9,6% a MDyC, que es manté en dues cadires, Ceuta Ya! assoleix un escó i el 5%, i tant Ciutadans com Ceuta Avanza no aconseguirien representació a l’Assemblea de Ceuta. D’aquesta manera el PP sumaria més que tota l’esquerra junta i faria gairebé impossible que una coalició el desbanqués de la presidència que ocupa des de 1999.

Ceuta com a frontera sud a les eleccions municipals

El xoc entre Espanya i el Marroc per l’acollida del líder del Front Polisari, Brahim Gali, en un hospital de La Rioja va propiciar una de les crisis immigratòries més rellevants i un dels conflictes diplomàtics més durs de la legislatura. Al maig de 2021, entre 8.000 i 10.000 persones –almenys 1.500 menors- van creuar nadant l’Estret de Gibraltar fins a Ceuta en plena escalada de la tensió diplomàtica davant la passivitat de les autoritats policials marroquines. Les ONG van concloure que, en l’entrada massiva, hi van morir almenys 37 persones.