El Partit Popular (PP) de Juan José Imbroda posarà tota la carn a la graella a les eleccions municipals de 2023 per recuperar la presidència després de perdre el poder el 2019. Fa 4 anys un pacte a tres bandes entre Coalición por Melilla, el PSOE i Ciutadans va desbancar el PP, que portava 19 anys al capdavant de l’executiu. Gloria Rojas serà la candidata del PSOE i José Miguel Tasende representarà la llista de Vox. Algunes enquestes apropen el PP a la majoria absoluta. Les eleccions municipals de 2023 també estaran marcades per l’assalt de la tanca de Melilla el juny del 2022, que va propiciar una crisi al govern estatal de coalició.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

 

En aquesta legislatura, l’únic diputat de Ciutadans, Eduardo de Castro, ha estat el president del govern de Melilla després d’un pacte de govern efectuat amb Coalición per Melilla i el PSOE. Aquesta macedònia de partits van sumar 13 escons davant dels 10 que va obtenir el Partit Popular i els 2 de Vox. De Castro va ser investit ignorant les directrius d’Albert Rivera, que va indicar-li que s’havia d’abstenir per afavorir un govern de la llista més votada i la investidura de Juan José Imbroda.

Al cap d’uns mesos, a l’abril del 2021, Ciutadans va expulsar del partit Eduardo de Castro per ocultar que estava imputat en un cas de prevaricació. La formació taronja va considerar que els principis i l’ideari eren “un marc infrangible”. Malgrat l’expulsió fulminant, el president de la Ciutat Autònoma ha mantingut l’escó de diputat i això ha permès mantenir la coalició fins al final de la legislatura. Ara bé, el president expulsat ja ha anunciat que no es tornarà a presentar a la reelecció.

📩 Vot per correu a les eleccions municipals 2023: terminis i tot el que has de saber

 

Imbroda ho té gairebé fet. Això és el que preveu l’enquesta de GAD3, que pronostica que el PP tornaria a governar amb majoria absoluta aconseguint 13 dels 25 escons que conformen l’Asamblea de la Ciutat Autònoma de Melilla. D’acord amb el baròmetre –encarregat pels populars-, el PP obtindria el 46,5% dels vots per davant de les 6 cadires per la Coalició por Melilla (21,8%); 4 per al PSOE (17,1%), que es mantindria igual respecte les anteriors eleccions; Vox n’obtindria 2 (8,4%), els mateixos que al 2019.

L’assalt a la tanca de Melilla a les eleccions municipals

El 24 de juny de 2022 una multitud de persones migrants van intentar saltar la tanca que separa la ciutat marroquina de Nador de la Ciutat Autònoma de Melilla. Durant l’intent de creuar la frontera, desenes de persones van morir i centenars van resultar ferides. Les xifres van de les 23 que van confirmar les autoritats del Marroc fins a les 37 denunciades per les organitzacions humanitàries. L’actuació de les policies espanyoles i marroquines van provocar una crisi entre socis a La Moncloa perquè Pedro Sánchez va dir que la crisi estava “ben resolta”. El ministre d’Interior, Fernano Grande-Marlaska, va haver de comparèixer al Congrés dels Diputats davant l’enuig dels socis d’esquerres.