Nou pas en el camí del Tribunal Suprem per aclarir qui va filtrar el correu electrònic entre l’advocat de la parella d’Isabel Díaz Ayuso i el fiscal de Delictes Econòmics que l’investiga per dos delictes de frau fiscal. La nova informació l’ha facilitat l’exlíder del PSOE de Madrid, Juan Lobato, que ha aportat al jutge Ángel Hurtado el seu mòbil i l’acta notarial en la qual va protocol·litzar els missatges que li va enviar el març l’aleshores cap de gabinet del cap de gabinet de Pedro Sánchez. Era Pilar Sánchez Acera, que era la mà dreta d’Óscar López. El correu en qüestió és el del 2 de febrer, quan l’advocat d’Alberto González Amador va reconèixer que «certament» s’havien comès «dos delictes contra la Hisenda Pública». I el 14 de març, Pilar Sánchez Acera va remetre a Juan Lobato aquest correu, que acreditava que va ser González Amador qui va promoure el pacte amb la Fiscalia (i no al revés, com havia difós l’entorn d’Ayuso), abans que es publiqués la captura de pantalla als mitjans de comunicació. Així queda acreditat en els WhatsApp que Lobato ha aportat al Suprem, als quals ha tingut accés ElNacional.cat. Va ser a les 8.29 del matí del 14 de març quan Pilar Sánchez Acera va enviar-li el correu de la defensa d’Alberto Gónzalez Amador. “La imatge de la carta és potent. Vigila amb les dades personals. Es pot treure. Un «Qui menteix, senyora Ayuso: vostè o el seu xicot? Sembla que vostè»”, li va dir l’assessora de la Moncloa. A la seva resposta, a les 8.39 hores, Juan Lobato va expressar els seus dubtes: “Però s’ha publicat en algun lloc? No té data. La carta com la tenim?”.

📝 Juan Lobato, a l’assessora de la Moncloa, sobre el correu de la parella d’Ayuso: “Com el tenim?”

 

Juan Lobato ha estat una hora i mitja declarant i ha deixat el seu mòbil perquè el clonessin. Li ho ha demanat el jutge perquè a l’acta notarial les converses estaven incompletes i descol·locada i necessitava comprovar-ho. Al llarg del dia d’avui, haurà de tornar per recuperar-lo i poder-lo tenir durant el cap de setmana. A la sortida, ha assegurat que estava “tranquil”, ha deixat clar que ha fet el que havia de fer i ha anunciat que no anirà al 41è Congrés del PSOE, que arrenca aquest divendres amb Pedro Sánchez sota l’ombra de la tempesta judicial. Els socialistes volen posar el focus a Sevilla (on el conclave es preveu que sigui plàcid pel que fa al lideratge del partit i més agitat sobre el futur finançament singular de Catalunya), però totes les mirades matinals enfocaven cap al Suprem.

L’exlíder del PSOE s’ha deixat veure a les 9.40 del matí al carrer del Marqués de la Ensenada, on l’esperava un gran grup de periodistes i càmeres. Ha arribat sol, amb americana i amb una carpeta portafolis amb el logo del PSOE. Ha saludat i no ha fet declaracions. I ha entrat a la sala a un quart d’onze del matí. A la seva declaració, hi han estat presents els dos advocats de l’Estat que representen al fiscal general de l’Estat i a la fiscal en cap provincial de Madrid, la tinent fiscal del Suprem i número dos de Álvaro García Ortiz (María Ángeles Sánchez Conde), l’advocat de la parella d’Ayuso (que exerceix d’acusació particular) i les quatre acusacions populars que estan personades a la causa: l’Associació Professional i Independent de Fiscals, Manos Limpias, l’Ilustre Colegio de la Abogacía de Madrid i la Fundación Foro Libertad y Alternativa. Just aquesta setmana, s’ha sabut que l’UCO considera que García Ortiz va tenir una “participació preeminent” en la filtració de la informació sobre Alberto González Amador.

Juan Lobato va anar a la notaria perquè quedés acreditat com li va arribar la informació

Tot va esclatar a principis de setmana, quan el diari ABC va revelar que, dies després que la Guàrdia Civil escorcollés el despatx del fiscal general de l’Estat i li confisqués el seu mòbil i ordinador, Juan Lobato havia anat a la notaria per protocol·litzar els WhatsApp que mesos abans li havien arribat des de la Moncloa. El dimarts, en la seva primera aparició pública després de l’esclat de la notícia, Juan Lobato va relatar que Pilar Sánchez Acera li va dir que l’origen de la documentació eren els mitjans de comunicació. “Si això és veritat, no hi ha problema a acreditar-ho” davant del notari, va defensar Lobato en una roda de premsa.

Ara bé, va insinuar que potser Ferraz i la Moncloa el van voler enganyar: “Si l’origen fos diferent, això hauria suposat un intent perquè fos jo qui fes públic el document amb origen de possible irregularitat, amb les conseqüències polítiques i legals que hauria tingut per a mi i per al PSOE de Madrid”. Per què va acudir a la notaria? Lobato va defensar que volia que quedés “ben assegurada la conversa i no depengués de la integritat del mòbil”. “Per si passa alguna cosa al meu mòbil, tenir clar que podem acreditar en un procediment judicial en el qual ens requereixin informació sobre això, com clarament ens va arribar a nosaltres la informació”, va relatar.

“La meva manera de fer política no és compatible amb la de la major part de la direcció actual del partit”

El dimecres, en el comunicat en el qual anunciava que dimitia, Juan Lobato va denunciar que el PSOE “ataqués qui no coincideix amb l’opinió de la direcció en cada àmbit territorial” i va defensar plegar per “posar fre a una situació d’enfrontament i divisió greu que s’estava generant” dins del partit. “És molt més important en tot moment protegir i fomentar la bona política que aquells que l’exercim circumstancialment. No hi ha dubte que la meva manera de fer política no és igual i a vegades ni tan sols compatible amb la de la major part de la direcció actual del partit”, va lamentar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!