Per primera vegada a la història aquest dilluns veurem un president de Catalunya assegut al banc dels acusats d'un tribunal, en plena democràcia, per complir el mandat com a governant d'un país. Aquesta és bàsicament la tesi de la defensa amb la que els advocats d'Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau treballen des de la seva imputació.
La preparació del judici, que comença aquest dilluns, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que té previst que acabi el divendres, 10 de febrer, s'ha intensificat aquestes últimes 48 hores. Tot i la jugada de la Fiscalia Anticorrupció per distreure els lletrats del judici del 9-N amb l'operació Pika, els advocats s'han tancat amb els acusats per preparar el judici més important i mediàtic que han afrontat fins ara, pel context polític, social i pel tipus de delictes que porten al banc dels acusats a la cúpula d'un govern.
El tribunal que jutjarà Mas, Ortega i Rigau està presidit pel mateix president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos. Amb ell, els magistrats Carlos Ramos i Eduardo Rodríguez seguiran la vista. Barrientos serà l'encarregat, com a ponent, de fer el text de la sentència un cop acabat el judici. Una sentència que no s'espera per abans dels 15 dies posteriors al judici.
Els arguments de la defensa
Mas, Ortega i Rigau s'enfronten a penes de 9 i 10 anys d'inhabilitació pels delictes de desobediència greu i prevaricació. Els acusen de desobeïr l'ordre del Tribunal Constitucional que va prohibir la preparació de la consulta del 8 de novembre del 2014. En la resolució, el tribunal evita advertir Mas sobre l'obligatorietat de complir les seves decisions, com demanava l'Estat, però estableix que queden suspesos tots els actes "de preparació de la consulta o vinculades a ella".
Per aquest motiu fonts de la defensa mantenen que "no s'ha desobeït ningú" i en això basaran bona part dels seus al·legats per obtenir l'absolució de Mas, Ortega i Rigau.
Els arguments de l'acusació
La Fiscalia, però acusa l'ex president, l'ex vicepresidenta i l'ex consellera d'ensenyament d'haver desobeït intencionadament el TC i d'intentar fer creure que havien deixat l'organització de la consulta del 9-N en mans de voluntaris: "Generar l'aparença que les actuacions administratives públiques es paralitzaven i el procés quedava exclusivament en mans de ciutadans voluntaris, quan en realitat no era així", diu l'escrit d'acusació. I assegura que "els acusats eren plenament conscients que amb això trencaven l'obligat acatament a les decisions del Tribunal Constitucional", diu en el seu escrit d'acusació el Ministeri Públic.
Reclama, a més, a Mas una indemnització de 36.000 euros i a les conselleres de 30.000. En el tancament de la instrucció el jutge ja va retirar el delicte de malversació de diners públics que demanava la Fiscalia i que era el que comportava la pena més alta, més greu i més exemplificant: la presó.
La Fiscalia considera Mas l'autor dels fets i Ortega i Rigau, cooperadores necessàries.
El guió previst
Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau han de declarar el mateix dia que comença el judici, dilluns, després de les qüestions prèvies. No se sap, per tant, a quina hora faran la declaració. Tot i que el jutjat ha previst sessions només de matí, hi ha totes les tardes reservades per si s'allarga.
Segons el guió previst, a partir de dimarts desfilaran 35 testimonis per la sala de vistes entre els quals hi ha l'exconseller de la Presidència, Francesc Homs, també imputat pel 9-N, però amb la causa al Tribunal Suprem per la seva condició d'aforat. Homs declararà el 8 de febrer, dimecres, juntament amb els expresidents del Parlament Núria de Gispert i Joan Rigol.
El mateix dia estan citats l'exalcalde de Barcelona i regidor de CiU Xavier Trias i el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch. El coordinador de la consulta, Joan Cañada i l'exdiputada Gemma Calvet, declararan el dimarts, 7 de febrer.
El tribunal ha desestimat la petició de les defenses perquè el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá declarin com a testimonis en el judici.
El dijous a darrera hora i el divendres hi haurà els informes pericioals. I si tot va sobre el previst, divendres es faran els informes finals de totes les parts. El Tribunal ha reservat el dilluns 13 de febrer per si s'allarguen les compareixences i necessiten un dia més per tancar el judici.
Desplegament de makro judici al tribunal
L'equip que prepara el judici ho fa amb la vista posada dins i fora la sala de vistes. Aquestes últimes setmanes han hagut de citar totes les parts i tots els testimonis, revisar les proves que s'han de presentar en el judici i garantir que tot funcioni, com el senyal institucional.
No són aliens a la convocatòria massiva de la mobilització de suport que es prepara per dilluns, i tot i no mostrar-se excessivament preocupats, sí que són concients del que suposa.
Hi ha acreditats 342 periodistes, fotògrafs, càmeres de televisió i tècnics de 70 mitjans de comunicació, set d'ells estrangers, seguiran el judici. S'han habiltiat 3 sales de premsa, el senyals del judici es realitza amb tres càmeres i per primera vegada a Catalunya es podrà seguir en directe per streamming.
La seguretat
Hi ha més de 20.000 persones inscrites a la convocatòria de suport. I el Govern en ple, menys els consellers Mundó i Jané, tenen previst acompanyar els acusats fins la porta del TSJC. El que suposa un desplegament de seguretat, també, excepcional.
A les portes del TSJC hi haurà diverses unitats dels Mossos d'Esquadra. Les habituals en esdeveniments d'aquest tipus, i les que s'han encarregat de la seguretat els dies que han anat a delcarar els mateixos acusats, la presidenta del Parlament Carme Forcadell o Francesc Homs, com la ARRO, amb el reforç de les unitats de Seguretat Ciutadana i les escortes personals de cada un dels membres del govern que aniran des del Palau de la Generalitat fins al TSJC.