Caldrà esperar fins divendres per escoltar la declaració més esperada en el judici a l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes. Durant la primera sessió de la vista, celebrada aquest dilluns, la que era directora del seu màster ha reconegut que va falsificar l'acta, perquè la van pressionar els altres dos processats, un d'ells ja mort. L'escàndol sobre la falsificació del màster, juntament amb la difusió d'un vídeo d'un robatori d'unes cremes en un supermercat van acabar amb la carrera política de Cifuentes l'abril del 2018.
L'Audiència Provincial de Madrid ha començat aquest dilluns el judici contra l'expresidenta, qui s'enfronta a una petició del fiscal de tres anys i tres mesos de presó per ser la inductora de la falsificació de l'acta que acredita que va acabar el màster i va defensar el seu treball de final de màster (TFM) i contra dues treballadores de la Universitat Rei Juan Carlos de Madrid (URJC). Les altres dues processades són María Teresa Feito, exassessora de la Conselleria d'Educació de la Comunitat de Madrid i funcionària de l'URJC, i Cecilia Rosado, directora del Màster en Dret Autonòmic i Local impartit en el curs 2011-2012 per l'Institut de Dret Públic, associat a aquesta universitat.
La Fiscalia imputava a Enrique Álvarez Conde, catedràtic de l'URJC i exdirector de l'Institut de Dret Públic, ser coautor indirecte del delicte i li reclamava per això tres anys i nou mesos de presó, però va morir el 2019.
Reconeix la falsificació
Cecilia Rosado, la directora del màster que va cursar Cifuentes, ha reconegut que va crear una acta falsa, falsificant la firma d'unes altres dues persones, per certificar que l'expresidenta madrilenya va defensar el seu treball de final de màster (TFM) a causa de les pressions d'uns altres dos processats. Rosado ha reconegut que va crear una acta "d'un fet que no havia passat", certificant que Cifuentes havia fet el seu TFM i havia obtingut un notable, perquè va ser "pressionada" per Álvarez Conde i Teresa Feito.
Rosado ha assegurat que el catedràtic Álvarez Conde era "el seu cap", la seva carrera depenia en part d'ell, i "no se li podia dir que no sense que tingués una conseqüència negativa". Álvarez Conde li va trucar 24 vegades i li va enviar uns 15 missatges de text el dia de la roda de premsa en la qual la universitat va donar la seva versió sobre el màster de Cifuentes (el 21 de març de 2018) després de saltar la polèmica, i li va dir: "Cecilia, això s'ha d'arreglar-lo, no es pot quedar així, perquè si no tindrà conseqüències greus a nivell laboral". Li va exigir, ha declarat, "compondre un tribunal" integrat per ella i unes altres dues treballadores de la universitat.
"Ens matarà a hòsties"
Sobre Teresa Feito, Rosado ha explicat que Álvarez Conde li va dir que havia de parlar amb ella i ho va fer en diverses ocasions. Primero Feito li va dir que el TFM "havia d'aparèixer" i posteriorment que "calia fer aquest treball". Feito va arribar a dir-li: "Si no me l'envies Cifuentes ens matarà a hòsties al rector i a nosaltres, ens tallarà el cap". Després Álvarez Conde li va proposar que li creés a ell un correu de gmail i des del mateix enviés un correu al rector de l'URJC i a una altra persona, que li van dir que era el responsable de comunicació de la universitat, amb l'acta creada.
Per la seva part María Teresa Feito, exassessora de la Conselleria d'Educació de la Comunitat de Madrid i funcionària de l'URJC, ha declarat que tenia una relació "cordial" amb Álvarez Conde però no d'amistat. També ha descartat tenir cap relació amb Cifuentes. Sí que ha admès conèixer la funcionària que va canviar les notes de Cifuentes a instàncies de Pablo Chico perquè pogués recollir el títol.
Feito va acompanyar l'expresidenta madrilenya al Rectorat a recollir el títol del màster i ha assegurat que "no hi va haver cap treball". Segons la seva versió, va cridar a Cecilia Rosado perquè busqués el TFM però no com una ordre. "Reconec que la vaig demanar que ho busqués perquè em va dir Enrique (Álvarez Conde) que estava".
Noves proves
A l'inici del judici el tribunal ha admès una prova sol·licitada pel lletrat de Cifuentes, consistent en l'aportació d'un pendrive en el qual s'inclou una còpia de seguretat de l'agenda de Cristina Cifuentes l'abril de 2012, quan encara era delegada del Govern a Madrid, i en la testifical del pèrit que ho ha analitzat. També ha aportat un certificat acadèmic de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid que acredita que va superar les assignatures i el TFM del màster.