Fa quatre mesos que està empresonat a Brians1 per les protestes a la sentència del judici al procés. Demà, 20 de febrer, s'havia de celebrar el judici a Charles Adrew Pittman (anul·lat aquest dimecres), un jove americà de 30 anys a qui la Guàrdia Urbana va detenir el 18 d'octubre al matí al carrer Pelai de Barcelona - en plena vaga general i quan les Marxes per la Llibertat arribaven a Barcelona- mentre buscava material per reutilitzar en un contenidor. A la motxilla duia un blanquejador dental, prova que va convèncer als agents per arrestar-lo. Havia de ser el primer detingut postsentència a qui es jutja, dels sis que encara estan empresonats. D'aquests, cinc són estrangers.
Tot i que es va demostrar que no hi havia material inflamable en el contingut de la seva motxilla, el jutjat d'instrucció núm.16 va decidir tancar precipitadament la instrucció del cas i va assenyalar el judici d'en Charles per aquest dijous a les 12h. Alerta Solidària, la seva defensa, ha explicat en aquest mitjà que se l'acusa d'un delicte de danys mitjançant incendi i d'un delicte de desordres públics tot i que el contenidor en qüestió no va patir cap dany.
El ministeri fiscal demana per aquests suposats delictes un total de 6 anys de presó, una multa de 7.200 euros i l'expulsió del territori de l’Estat espanyol. Per això, Alerta Solidària havia presentat un recurs que l'Audiència Provincial ha acceptat declarant la nul·litat de la interlocutòria que tancava la instrucció, de manera que caldrà fer noves investigacions.
En l'escrit, a la qual ha tingut accés aquest mitjà, l’Audiència reconeix que s’han vulnerat les garanties processals i que no s'ha pres declaració als agents presents en la detenció per determinar la gravetat del cas. Per ara, es desconeix quina serà la nova data del judici, però Alerta Solidària lamenta que en Charles segueixi a la presó i demana que qualsevol persona que fos testimoni de la seva detenció es posi en contacte amb ells.
Cinc dels sis empresonats són estrangers
De la cinquantena de detinguts que van estar en presó preventiva des que van començar les protestes per la sentència als líders independentistes, sis encara hi continuen. D'aquests, cinc són estrangers, i el jutge al·lega falta d'arrelament per mantenir-los tancats.
Tres dels detinguts, l'Ibrahim Afkir, en Sharaf Fadlaoui i en Mouschine, fa 129 dies que són empresonats al centre Penitenciari Puig de les Basses, a Figueres. Des del Grup de Suport a l'Ibrahim i en Sharaf, han observat que la causa va estretament lligada a un discurs interessat i que se'ls imputen uns fets sobredimensionats. També qualifiquen el seu cas de racisme, ja que la resta de joves que van ser detingut per fets similars però no són racialitzats estan a hores d'ara en situació de llibertat".
El Grup de Suport exigeix a més la retirada del Govern de la Generalitat del cas, que exerceix d'acusació particular contra els joves. També denuncien que la seva detenció va ser arbitrària perquè, segons diuen, no van participar a les mobilitzacions contra la sentència i eren lluny dels lloc dels fets que els imputen.
El quart detingut, en Mohamed fa 119 dies que està al Centre d'Internament de la Zona Franca. La seva situació és lleugerament diferent a la dels altres empresonats i definitivament més complicada perquè pot ser expulsat del país abans que es faci el judici sense tenir dret a defensa.
El Dani Gallardo, de Madrid, és el sisè empresonat. El jove de 22 anys va ser arrestat el 16 d'octubre en el transcurs d'una manifestació a la capital en contra de la sentència del procés i des de llavors està tancat al centre penitenciari d'Alcalá-Meco. A en Dani se li ha rebutjat en dues ocasions la llibertat provisional perquè el jutge al·lega que l'alliberament de l'investigat comportaria risc de fuga. L'última, el passat 7 de febrer. Moviment Antirepressiu de Madrid, que fa seguiment del seu cas, ha considerat que "l'Estat continua capficat en mantenir-lo com a cap de turc".
Els darrers quatre mesos s'han celebrat diverses manifestacions que reclamen la llibertat de Gallardo, tant a Madrid com a capitals catalanes i totes elles han estat multitudinàries.
La darrera manifestació va ser el cap de setmana passat, quan centenars de persones es van concentrar paral·lelament a Madrid i a Barcelona en suport al jove madrileny.
En el cas de la capital catalana, el punt de trobadava ser a la plaça del Sol de Gràcia i va ser convocada pel CDR de Barcelona i el Comitè de Solidaritat, format per més de 20 grups de suport.